Спецпрокурор №1: Драмата с Кирил Петков се решава след вота

Политика
19:40 - 13 Октомври 2021
5678
Спецпрокурор №1: Драмата с Кирил Петков се решава след вота

Развръзка по проверката по казуса с Кирил Петков най-вероятно ще има след  изборите. Това стана ясно от думите на шефката на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова в предаването "Още от деня" по БНТ. 

Тя обясни, че срокът на проверката, която се извършва по Закона за съдебната власт, е стандартен - два месеца, а след това наблюдаващият прокурор има още месец, за да излезе с решение. Затова най-вероятно това щяло да стане след изборите на 14 ноември. 

"Бихме могли да изискаме всички документи, които са предоставени пред Конституционния съд", добави тя. Прокурор Маджарова обясни, че предварителната проверка по Закона за съдебната власт няма доказателствена тежест.  Тя следва да изясни достоверния сигнал от недостоверния.

Какви може да са последствията не е редно да отговоря аз, каза още шефката на спецпрокуратурата. Вероятно може да има последствия, добави тя.

"Институционалните войни не водят до добро. Наблюдаваме увеличен ръст на престъпления, с които сме се справили - телефонните измами например. Регистрират се отново такива случаи", каза още Валентина Маджарова. 

Наблюдавал се и ръст на делата за трафик на хора, което било   свързано с бежанските процеси.  

"Демотивацията е напълно обяснима. Закриването на органи на съдебната власт не би могло да бъде конструктивно като подход, то е деструктивно като метод. Лесно е да се разруши нещо, по-трудно е да се гради", каза още тя по повод на предложенията да се закрие специализираното правосъдие. 

"Не е спорно, че правото и политиката са тясно свързани. Знам, че задачата е много сложна, поне от 20 години се говори за съдебна реформа. Знам, че такава реформа е нужна, знам, че дължим много на обществото, особено по отношение на борбата с корупцията по висшите етажи на властта", заяви още Маджарова.  

Тя припомни, че едва от края на 2017 г. специализираната прокуратура е натоварена със задължението да разследва корупция по висшите етажи на властта. 

За да има резултатите се работи много, но имаме нужда от още малко кредит на доверие. 44 лица са предадени на съд за корупционно поведение за първите девет месеца на годината", съобщи още тя.   

По повод на делото срещу "укриващия се в Дубай бизнесмен" каза, че то тече. Съдружникът на Васил Божков - Борис Бекяров, който беше обвинен в понеделник, вече дал обяснение. За утре бил планиран допълнителен разпит.