Вече официално: България №1 по смъртност в света от Ковид-19

Здраве
19:59 - 24 Ноември 2020
8705
Вече официално: България №1 по смъртност в света от Ковид-19

27,3 починали от COVID-19 на 1 млн. население направиха България световен шампион по смъртност за 23 ноември. Това сочат данните на сайта worldometers.info. Словения е на второ място с 21,1 умрели на 1 млн. население.

Възможно е обаче тези данни да не са особено точни, предупредиха експерти. Обявените във вторник 189 починали вероятно са загубили живота си не само в понеделник, а и в събота и неделя. През уикенда бе отчетена доста по-ниска смъртност от обикновено - 40 и 60 души. Събота и неделя обаче администрациите на болниците не работят и не попълват акуратно данните в националния информационен портал. А във вторник винаги отчетените починали са повече. Това обаче се случва с данните и от други страни.

3034 души са били прегледани от 12 до 23 ноември в Ковид-зоните, разкрити в 11 ДКЦ-та в София, съобщи зам.-кметът Дончо Барбалов. В зоните се правят бързи антигенни тестове, кръвни изследвания и рентген на хора с грипоподобни симптоми. Прегледите са както с направление, така и платени. Тестове до момента са направени на 2920 души, като положителни са били 895, или 30%.

“Резултатите от изследванията се пращат на личните лекари за назначаване на лечение или насочване към болница”, обясни Барбалов. Той препоръча гражданите да си записват предварително час за преглед, за да не чакат. Това може да става както чрез онлайн платформата Myhealth.bg, така и по телефона на съответното ДКЦ. Освен от самия пациент, часът може да бъде записан и от личния лекар.

Лекари предупредиха, че има пациенти с пневмония, които дори не знаят, че са заразени. Тези случаи са едни от най- рисковите, заради късното откриване на заразата и опасността от тежки последствия, предава Нова тв.

Не само големият брой болни -  застаряващото население, както и лошото състояние на базата в болниците са другите две причини за черната статистика и рекордния брой смъртни случаи от коронавирус у нас, категорични са медици. „При такива пандемии няма как да не се плаща цена! Това значи, че базата е амортизирана, консумативи, материали, медикаменти, ограничения и в много голяма степен липсата на персонал”, обясни анестезиологът доктор Колчаков.

Битката с коронавируса е трудна, защото заразата се оказва много по-агресивна към белия дроб. Затова и  рентгенолозите вече я разпознават на мига. Към момента една от най-големите опасности при Ковид-инфекцията продължава да е двустранната пневмония. При вируса тя е по-различна и може да мине без симптоми. 

„Атакува капилярите – най-малките кръвоносни съдове, и това е причината хората без особена симптоматика, като кашлица и секрети, изведнъж на рентген да се вижда една много напреднала пневмония. Трудно се открива и дори не се открива на слушалките”, обясни д-р Колчаков.

Това, което той съветва, е болните да следят  температурата, кашлицата и при поява на задух, веднага да се допитат до лекар. Лекарите обаче изнемогват, признаха от Българския лекарски съюз. Много от тях вече са болни, или повторно заразени с Ковид-19. Затова подкрепиха затягането на мерките и отправиха апел към хората - да спазват настоящите.