Заешко печено с киселец
за 4 порции, 80 мин
Продукти
1 заек около 1,5 кг
4 глави червен лук
4 скилидки чесън
сол и черен пипер
1 с.л. брашно
3 с.л. зехтин или олио
250 мл бяло вино
300 мл телешки или пилешки бульон
2 клонки розмарин
3 клонки мащерка
150 мл течна готварска сметана или прясно мляко
1-2 шепи киселец (може да се замени с лапад, спанак, листно цвекло, кейл - листно зеле)
Приготвяне
Заекът се нарязва на парчета – около 10-12 части.
Обелените лук и чесън се нарязват на филийки.
Заешкото се овкусява със сол и черен пипер и се поръсва и овалва с брашното.
Запържва се в 2 с.л. зехтин или олио до златисто. Месото се изважда.
Прибавя се останалият зехтин или олио и се сотира леко лукът.
Добавя се чесънът и се деглазира с бялото вино, като се оставя силно да заври.
Сипва се бульонът и се връща заешкото месо.
Слагат се розмаринът и мащерката на клонки.
Пече се в загрята фурна на 180 градуса (с вентилатор 160 градуса) 45 мин.
Месото и билките се изваждат и заешкото се завива в алуминиево фолио.
В соса от печенето се сипва течната сметана и се оставя леко да кипне.
Добавя се нарязаният на едро киселец и се разбърква. Подправя се със сол и черен пипер.
Заешкото месо се връща в соса.
200 разнообразни рецепти два пъти в месеца със списанието "Кулинарен уикенд" - само за 1 лев.