Заешко печено с киселец

за 4 порции, 80 мин

Кухня
14:39 - 16 Май 2019
3868
Заешко печено с киселец

Продукти

1 заек около 1,5 кг

4 глави червен лук

4 скилидки чесън

сол и черен пипер

1 с.л. брашно

3 с.л. зехтин или олио

250 мл бяло вино

300 мл телешки или пилешки бульон

2 клонки розмарин

3 клонки мащерка

150 мл течна готварска сметана или прясно мляко

1-2 шепи киселец (може да се замени с лапад, спанак, листно цвекло, кейл - листно зеле)

 

Приготвяне

Заекът се нарязва на парчета – около 10-12 части.

Обелените лук и чесън се нарязват на филийки.

Заешкото се овкусява със сол и черен пипер и се поръсва и овалва с брашното.

Запържва се в 2 с.л. зехтин или олио до златисто. Месото се изважда.

Прибавя се останалият зехтин или олио и се сотира леко лукът.

Добавя се чесънът и се деглазира с бялото вино, като се оставя силно да заври.

Сипва се бульонът и се връща заешкото месо.

Слагат се розмаринът и мащерката на клонки.

Пече се в загрята фурна на 180 градуса (с вентилатор 160 градуса) 45 мин.

Месото и билките се изваждат и заешкото се завива в алуминиево фолио.

В соса от печенето се сипва течната сметана и се оставя леко да кипне.

Добавя се нарязаният на едро киселец и се разбърква. Подправя се със сол и черен пипер.

Заешкото месо се връща в соса.

200 разнообразни рецепти два пъти в месеца със списанието "Кулинарен уикенд" - само за 1 лев.