- 20 градуса е било "Полярен вълк" , затворът, в който почина Навални

Преди 2 месеца загиналият руски опозиционер сподели за ниските температури в бившия обект на ГУЛАГ

Новини
09:08 - 17 Февруари 2024
5949
- 20 градуса е било "Полярен вълк", затворът, в който почина Навални

Около -20 градуса е била температурата около обяд в петък в арктическия град Харп, където се намира затворът „Полярен вълк“. Там опозиционният лидер Сергей Навални срещна смъртта.

Вестта за кончината му бе разпространена около 13:30 часа българско време.

Три часа е часовата разлика с Ямало-Ненецки автономен окръг, което означава, че новината гръмва в световните медии около 16:30 тамошно време. Руският Телеграм канал VChK-Ogpu твърди, че съобщението за пресата, обявяващо смъртта на Навални е било публикувано само две минути след официалния час на смъртта му.

Справка в някои от най-големите метеорологични сайтове показва, че температурата в петъчния ден се е движила около -20 градуса, но се е усещала с около 10 градуса по-студено заради вятъра, снега и непосредствената близост на затвора до Северния полярен кръг.

Самият Навални сподели в новогодишното си послание за ниските температури в бившия затвор на ГУЛАГ. Разбира се в типичния си саркастичен стил.

"Все още не е било по-студено от -32 С. Нищо не ободрява така, както разходка в Ямал в 6:30 сутринта".

"Дори при тази температура можете да се разхождате повече от половин час само ако успеете да си отгледате нов нос, нови уши и нови пръсти", добави покойният опозиционен лидер, пише Дарик.

Тогава той публикува и снимка на мястото, определено за разходки - оградено с бетонни стени, с метални решетки, с дължина 11 и ширина 3 крачки.

Именно там вероятно е била последната му разходка, ако вярваме на затворническата служба в руския Ямало-Ненецки окръг. От там обявиха, че Навални се е "почувствал зле" след разходката си в петък.

Някои руски медии, приближени до Кремъл, вече лансираха версията, че възможната причина за внезапната смърт на опозиционния лидер би могла да е откъснал се кръвен съсирек.

Той „почти веднага е загубил съзнание“, се казва в изявлението, добавяйки, че незабавно е бил извикан екип на спешна медицинска помощ, който се е опитал да го реанимира, но без успех.


"Лекарите от Спешна помощ констатираха смъртта на затворника. Причината за смъртта се установява."