Григор Димитров играе срещу световния номер 18 Карен Хачанов в полуфинал

Спорт
20:59 - 10 Февруари 2024
2793
 Григор Димитров играе срещу световния номер 18 Карен Хачанов в полуфинал

Най-добрият роден тенисист Григор Димитров и световният номер 18 Карен Хачанов играят при резултат 6:5 в първи сет, предаде gong.bg. Двамата се изправят в полуфинален мач от турнира на ATP 250 в Марсилия.

Преди това се изигра другият мач от тази фаза между Хуберт Хуркач и Юго Юмбер, пратил французина на финал.

Българинът е срещал три пъти Хачанов в кариерата си и има безупречен актив от три победи. Последната среща между хасковлията и руснака бе на Мастърса в Шанхай преди няколко месеца, където Григор спечели в последователни сетове.

Григор започна слабо двубоя на свой сервис и не можеше да пласира първото си подаване, а с двойна грешка донесе двоен брейкбол на съперника – 15:40. Подсечен бекхенд в мрежата пък означаваше пробив за руснака – 0:1.

Последва гейм с неточности и за двамата, но Хачанов натисна със свой хубав начален удар при 30:15. Руснакът с невърнат сервис затвърди пробива си за 0:2.

Димитров пласира супер бекхенд по обратния диагонал за 30:15 и започна да влиза в мача, а още два отлични сервиса означаваха 1:2.

В четвъртия гейм българинът изостана с 15:40, но пласира два прекрасни ретура за 40 равни. Последва изключително разиграване, в което Григор трябваше да контраатакува и го направи по най-добрия начин за брейкбол. Хачанов обачесе оказа по-солидният в следващите размени и си заслужи аванс от 1:3. българина записа сервис-гейм на нула и продължи да създава интрига - 2:3.

В следващия гейм се разигра супер точка с над 20 удара, отишла на сметката на българина за 15:30, но после удар с рамката му коства 30:30. Хачанов отново остана солиден и си взе подаването за 2:4. Димитров показа леки колебания и загуби две точки на следващото си подаване, но все пак намали набързо за 3:4.

Руснакът сервира стабилно и не позволи никаква интрига за 3:5. Българинът заби осма директна точка от начален удар, но бекхенди на Хачанов възстановяваха паритета неколкократно. Два невърнати сервиса най-после сложиха край на проблематичния девети гейм, но за Хачанов предстоеше да подава за сета.

В десетия гейм Григор дочака грешки за 30:0. Фантастичен ретур на българина затрудни опонента му максимално и се стигна до троен шанс за връщане на пробива. Димитров се възползва от втората възможност за 5:5.

Гришо набързо осъществи обрат до 6:5 без загубена точка. Хачанов на свой ред си взе сервис-гейма и стигна до тайбрек - 6:6.

Първият минипробив в тайбрека дойде след грешка на Димитров за 3:5. Още една атрактивна размяна между двамата завърши с неуспешно излизане напред на българина за 3:6 и три сетбола за Хачанов, който имаше и два сервиса – руснакът взе още първия.