Христо Иванов: Разумно е Денков и Габриел да решат за ротацията

Реалисти сме, България има нужда от редовна власт, заяви лидерът на ДБ

Новини
12:13 - 14 Февруари 2024
1288
 Христо Иванов: Разумно е Денков и Габриел да решат за ротацията

Ние сме реалисти. Смятаме, че България има нужда от редовна власт, но това трябва да бъде изработено политически. Най-добрият подход и въпросите за структурата трябва да бъдат оставени на двамата, които отговаря тази изключително сложна формула да работи - акад. Денков и Мария Габриел. Те да потърсят решение на всички въпроси.

Това заяви съпредседателят на ДБ Христо Иванов в парламентарните кулоари на въпрос за бъдещето на (не)коалиционното управление и ротацията.

Според него е разумно докато Габриел и Денков търсят решение, политическите лидери да спрат с медийните коментари по въпроса.

"ПП-ДБ има абсолютно доверие на акад. Денков. Колкото и да не им се иска на опонентите ни, ние наистина делегираме политическите права той да бъде комфортен с следващия МС. Когато той каже: това планът, по които бих работил, ние ще го подкрепим. Ако има корекции ще кажем", заяви съпредседателят на ПП Кирил Петков. Думите му бяха в отговор на въпрос, свързан с коментара на президента Румен Радев, че министрите са само пешки, прикриващи чужди решения.

Петков отново потвърди, че министърът на електронното управление Александър Йоловски трябва да бъде сменен. Той не е доволен от работата му.

Иванов отрече предлаганият от тях законопроект да е опит за налагане на цензура. Той поясни, че все още не са внасяли никакъв законопроект. "Ние сме обявили идеи за обсъждане, за да бъдат изчистени всички внушения. Предлагаме възможности България да може да реагира на организирани форми на изкривяване на публичния дебат през социалните мрежи. В него не се съдържат възможности за налагане на медии, които си вършат работата. Тази опорка трябва да бъде оборена, запознайте се със съдържанието", настоя той. И обеща цензура да няма, защото свободата на словото била важни за всички.

На въпрос за парламентарната комисия, свързана с убийството на Мартин Божанов - Нотариуса и евентуалните му връзки със съдебната власт и магистратурата, той каза, че това е изключителна възможност "съмненията за завладяване на съдебната власт и овладяването й от всякакви корупционни интереси и лобита да започнем да ги осветляваме". "Нашата решимост е пълна, за да използваме всички инструменти. Тази комисия ще е в центъра на вниманието ни и активното ни участие. Трябва да дойде моментът за истината", каза Иванов.