Македонски вицепремиер: България строи с " напомпани " цени

Александър Николски намекна за корупционни практики, защото трасето на железопътната линия до България умишлено било избрано сред най-трудните планински терени, за да му секачи двойно цената

Новини
20:10 - 08 Септември 2024
2129
 Македонски вицепремиер: България строи с "напомпани" цени

Цената на жп линията между Северна Македония и България - част от паневропейския транспортен коридор 8, е прекалено напомпана. Северна Македония ще построим железопътната линия до България, но по-евтино и по-рационално.

Това обяви в интервю за македонската медия Фокус Александър Николски, вицепремиер и министър на транспорта, както и заместник-председател на ВМРО-ДПМНЕ, цитиран от БГНЕС.

Николски намекна за корупционни практики, защото трасето на железопътната линия до България умишлено било избрано сред най-трудните планински терени, за да му се "напомпа“ цената. 

"Случаят има няколко елемента. Първият и ключов елемент е прогнозната себестойност - 24 милиона евро на километър, което е по-скъпо от магистралата. Само за илюстрация, цената на високоскоростен влак навсякъде в Европа с 200 километра в час е от 4 до 10 милиона евро в зависимост от терена. За тази железница, която ще се движи с 60 километра в час, това е 24 милиона евро“, обясни Николоски.

Транспортният министър пита защо коридор 8 се проектира с два тунела под Крива паланка и "един тунел, който не свършва никъде". „Дори Швейцария не го прави. Никъде в Европа или света не съм виждал да се строят тунели под градове", каза Николоски.

„Не сме толкова глупави, няма да приемем такава завишена цена за проект, който вероятно никога няма да бъде построен“, каза Николоски. Министърът на транспорта допълни, че „само несериозни фирми за кандидаствали за проекта“, и че „Българиа не прави нищо от нейната страна“.

„Не знам дали видяхте, България каза, че индикативната цена от тяхна страна е 1,2 млрд. евро. Откъде България ще ги намери тези пари? Това са много пари за всяка една държава. Ние харчим 560 милиона евро, а те 1,2 милиарда евро за железница, която ще се движи само с 60 километра в час“ каза Николоски. 

Не за първи път Николоски дава да се разбере, че жп линия Скопие-София не е приоритет за Северна Македония. На скоро той коментира, че за правителството най-полезният проект е изграждането на високоскоростна железопътна линия от Скопие до Солун, която да се движи с 200 километра в час за пътници и до 160 километра в час за товарни превози.

Транснационалната транспортна ос Изток-Запад, т.нар. Коридор 8 се простира от пристанище Бари в Италия до пристанищата Варна и Бургас в България. Централната част на този 315-километров паневропейски коридор минава през Северна Македония - Кичево, Скопие, Куманово, Беляковце и Крива Паланка. Липсват обаче връзки в западния край (от Кичево до границата с Албания) и в източния край (от Куманово до границата с България).

 За завършване на източния край на железопътен Коридор 8 до границата с България е осигурено финансиране от предприсъединителен грант от ЕС "Финансова рамка за Западни Балкани" и два заема от ЕБВР и ЕИБ - 560 милиона евро, което според Северна Македония го прави по-скъпо от изграждането на една високоскоростна железница.