Мария Габриел: С външните министри на ЕС изразяваме продължаващата ни подкрепа за Украйна

Новини
21:42 - 02 Октомври 2023
2393
 Мария Габриел: С външните министри на ЕС изразяваме продължаващата ни подкрепа за Украйна

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел взе участие в неформалната среща на външните министри на ЕС, която се провежда в Киев.

Това е първа среща във формат външни министри на всички 27 държави членки, която се провежда извън ЕС.

Като "историческа" и израз на "солидарност" с Украйна я определи върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел. "Бъдещето на Украйна е в ЕС", допълни той.

"Днес в Киев с външните министри на ЕС изразяваме продължаващата ни подкрепа за Украйна. Благодаря на домакините - президента на Украйна Володимир Зеленски и министъра на външните работи Дмитро Кулеба, и на върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел за инициативата срещата да бъде проведена в Украйна", заяви Мария Габриел, цитирана от пресцентъра на МВнР.

"Солидарността и единството на европейското семейство не са даденост, а се отстояват в трудни моменти. Подкрепяйки суверенитета и териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници, България подкрепя принципите и ценностите за демокрация, свобода, уважение", каза още тя.

Преди началото на срещата вицепремиерът участва в церемония по полагане на венци пред "Стената в памет на загиналите за Украйна".