Скандален зъболекар влезе в Медицинския съвет срещу коронавируса

У нас
13:19 - 24 Март 2020
12358
 Скандален зъболекар влезе в Медицинския съвет срещу коронавируса

Стоматологът Валентин Павлов, който влезе в новосформирания Медицински съвет към Министерския съвет за борба с коронавируса, е съден за смърт по непредпазливост, причинена на 14-годишно дете. Казусът гръмна преди 4 години, когато стана ясно, че тийнейджърът Алекс Иванов губи живота си след зъболекарската намеса и хирургическа интервенция на доктора. 

Зъболекарят оперира детето в клиниката, която той и съпругата му Венета Павлова управляват.

Според обвинението, въпреки че били приятелски семейства, Павлов не уведомил родителите на момчето за рисковете от операцията, а им казал, че става въпрос за "рутинна интервенция", като последствията можели да бъдат леко неразположение и незначителни болки.

Според констатацията на комисията, която бе сформирана по случая, непосредствена причина за настъпилата смърт на момчето е остра сърдечна и дихателна недостатъчност в резултат на малигнена хипертермия. Заболяването се среща изключително рядко, не може да се предвиди, при отключването му овладяването му е почти невъзможно, твърдяха в заключението членовете на комисията доц. д-р Росен Коларов и д-р Райна Боянова. Причината е в пълната упойка, приложена от д-р Павлов.

Според прокуратурата той оперирал детето, след като еднолично и без консултация с анестезиолог, насрочил операцията под пълна анестезия. Освен това, клиниката не разполагала с логистична и материална обезпеченост за въвеждане на пациентите под обща интубационна анестезия, в случай че възникне усложнение.

След операцията състоянието на детето рязко се влошило - вдигнало температура 39,5 градуса, получило тахикардия - 152 удара в минута, затруднено дишане и повишено отделяне на въглероден диоксид. След като състоянието му не се подобрило, Павлов се обадил в "Пирогов" за линейка, но тя нямала нужното оборудване и детето било откарано в болницата час по-късно, където починало.

Валентин Павлов бе кандидат-депутат и водач на листата на "Реформаторски блок - Глас народен" в Перник преди две години, когато главният прокурор Сотир Цацаров му поиска имунитета заради инцидента.

Той бе осъден на 3 години затвор условно, но през 2019 г. Софийският апелативен съд отмени решението. Тогава признати за виновни бяха само съпругата му Венета Павлова и д-р Йонна Филипова и получиха по 1 година условно и 3 години изпитателен срок. 

Първоинстанционният съд осъди бившия депутат на три години "лишаване от свобода" с петгодишен изпитателен срок и наложил наказание "лишаване от право" да упражнява професия "стоматолог" за срок от пет години. Същите наказания бяга определени и на другите подсъдими по делото.

Съставът на САС обаче е отменил присъдата на Софийски градски съд (СГС), като оправда Павлов изцяло по обвинението за извършено престъпление по чл. 123 от НК и намали наложените наказания на другите две подсъдими. Изцяло са отменени и наложените наказания лишаване от право да извършва дейност по управление, ръководство и контрол на лечебните заведения на съпругата на стоматолога и упражняване на професия "лекар-анестезиолог" за д-р Филипова.