1 100 снегорина са работили на терен през нощта

Министърът на регионалното развитие и благоустройството каза, че общо у нас има 2 000 машини

Новини
11:14 - 26 Ноември 2023
1648
1 100 снегорина са работили на терен през нощта

В последното денонощие над 1100 снегопочистващи машини са били на разположение. Общият брой, който може да бъде мобилизиран, е над две хиляди. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков по БНР.

Той добави, че за всяка област има сключени договори за зимно поддържане на пътищата. "Има действащи договори, удължено е действието им до края на зимния сезон, така че правният спор, който съществува по начина, по който следва да бъдат възлагани тези поръчки, по никакъв начин няма отношение към готовността ни и към осъществяването на зимното поддържане на пътищата", каза министър Цеков.

Надявам се, с началото на новия строителен сезон ще може да се работи по всичките пет магистрали, които в момента се строят, посочи той. Цеков посочи, че почти всички задължения към пътните фирми са били погасени от служебния кабинет, а текущите задължения се обслужват незабавно.

Министърът обясни, че всеки месец се проверяват между 15 и 20 пътни участъка с различен вид тестове - колко е равно покритието, взимат се и сондажни проби, за да се установи дебелината на пластовете и структурата му. Пробите се правят на въведени в експлоатация пътни участъци, чиито гаранционен срок не е изтекъл.

"Общо взето, около 50% от проверените пътни участъци имат недостатъци - изпълненото не отговаря на това, което е било по проект. За всеки недостатък са уведомени изпълнителите и всички са започнали действия по отстраняване на недостатъците", каза Цеков.