1 милиард са вече изгорелите животни в Австралия

Новини
13:55 - 07 Януари 2020
53871
1 милиард са вече изгорелите животни в Австралия

Броят на животните, загубили живота си в пожарите в Австралия, скочи от първоначално обявените 480 млн. до рекордните 1 млрд.! Шокиращте данни бяха оповестени във вторник сутринта от Крис Дикман, еколог от Университета в Сидни.

Според него първоначално обявената бройка се отнася единствено за територията на щата Нов Южен Уелс, където активните огнища в момента са 130, и освен това не включва по-редките животински видове, за които все още няма данни, съобщава „Хъфингтън поуст“.

Опърлена коала бе спасена от доброволци, но малко по-късно почина от тежките изгаряния 

„Първата бройка – 480 млн. – включваше бозайници, птици и земноводни, за които имаме данни за популацията, но тази бройка вече не е актуална. Вече е над 850 млн., предвид размера на пожарите сега, и то само в Нов Южен Уелс. Ако 850 млн. звучи много, то това дори не са всички животни на огнената линия“, обяснява Дикман.

Ако към тези 850 млн. се прибавят също видовете като прилепи, жаби и безгръбначни, бройката със сигурност надминава 1 млрд., твърди екологът.

Тези фантастично звучащи данни потвърждава и Стюарт Бланш, еколог от WWF Австралия – неговото мнение дори е, че 1 млрд. може да се окаже „твърде скромно предположение“. Екологът съобщава, че някои от застрашените видове вероятно са изправени пред изчезване. Вече стана ясно, че около 40% от всички коали на земята са изгорели живи в пожара.

Спасител пренася на ръце пострадала коала

Учените са изчислили, че броят на изгорелите в пламъците коали само на територията на остров Кенгуру, трети по големина в Австралия, е 25 хил. В момента две трети от острова са обхванати от пожар. Притесненията са, че докато стихията бъде овладяна, силно застрашено на острова е черното какаду. Благодарение на усилията на еколози, в последните години бройката на птиците на Кенгуру успя да достигне 400, но хабитатът им гори с невиждани темпове, пише „Гардиън“.

Кенгуру опитва да се спаси от огъня

Междувременно, облакът с пушек и пепел от пожарите се разпростира на хиляди километри. Наслоил се е не само по ледниците на Нова Зеландия, създавайки опасност от преждевременно стопяване, но е достигнал дори Чили на 11 хил. км разстояние. По данни на тамошната метеорологична служба, в близките дни облакът ще достигне до Аржентина.

Причината за възникването на пожарите повечето австралийци отдават на климатичните промени. Има обаче и такива, които твърдят, че огънят тази година е по-труден за овладяване, тъй като по настояване на зелени партии и организации от няколко години се пропуска контролираното изгаряне на горска растителност.

Австралиец се опитва да охлади пострадало бебе кенгуру