10 класни стаи останаха празни в Русе

Първокласниците в общинана са с 237 по-малко от очакванията

Новини
18:26 - 16 Септември 2019
2217
10 класни стаи останаха празни в Русе

Общо 1201 са първокласниците в община Русе. По данни на ГРАО техният брой е трябвало да бъде 1438, тъй като толкова са родените през 2012 г., коментира началникът на Регионалното управление на образованието /РУО/ в крайдунавския град Росица Георгиева.

Тя обясни, че всички деца са обхванати в училище. По думите й причината първокласниците да са с 237 по-малко спрямо броя на родените през 2012 г. е, че родителите са напуснали с тях общината и са предпочели да живеят и работят на друго място. В региона има общо 70 училища с 19 177 ученици, като първокласниците са 1539.

Със 155 ученици по-малко в сравнение с миналата година са започналите училище днес в Силистренско. Общо 9735 ученици са влезли в класните стаи днес в региона, съобщиха от Регионалното управление на образованието.
Първокласниците са 793-ма - 96 на сто от тях са в групите за целодневна организация на учебния ден. В VIII клас са приети 747 ученици, а ХII клас ще завършат 636 ученици в дневна форма на обучение.

Двете училища в Елена - СУ "Иван Момчилов" и НУ "Иларион Макариполоски" посрещнаха своите ученици за първия учебен ден с изцяло обновени и ремонтирани фасади, съобщиха от пресцентъра на възрожденската община.
Училищата са обновени със средства по Програмата за развитие на селските райони на стойност над два милиона лева.

Общо 770 ученици е събрал школският звънец за първия учебен ден. За последните две години общият брой на учениците е намалял с около 60.

Новата учебна година започна за над 11 200 ученици в 59-те училища в област Разград. За първи път в класните стаи влязоха 935 деца, с 54 повече от миналата година. Учебните и детските заведения посрещнаха напълно готови учениците след извършените ремонти и навсякъде учебният процес започна нормално, информираха от Регионалното управление на образованието.

В образователната система във Велико Търново учениците са със 148 повече спрямо миналата година. Над 60 семейства са се върнали в България от различни страни по света и са записали своите деца във Великотърновските училища, каза при откриването на новата учебна година кметът на Велико Търново Даниел Панов. По думите му това е показателно, че градът се развива и младите хора започват да се връщат.

Във Великотърновска област общо 20 978 ученици прекрачиха училищния праг. В областния център Велико Търново броят на учениците е 8550, от които 1700 са първокласниците, посочиха от Регионалния инспекторат по образованието. През тази година промени в училищната мрежа няма да има, няма и предложени за закриване на училища.

727 първокласници прекрачиха за първи път училищния праг в Пернишко днес. Всички те получиха книжки като подарък от община Перник. Над един милион лева са вложените средства за подобрения в общинската образователна инфраструктура, съобщиха от общината.