10 станаха заразените българи край Неапол

Досега са обработени над 220 теста, предстои да бъдат изследвани 700 жители в зоната

Новини
11:49 - 23 Юни 2020
1570
10 станаха заразените българи край Неапол

10 са вече заразените българи в предградието на Мондрагоне, до Неапол. Повечето от положителните проби са на хора без симптоми на заболяването, които живеят в четири блока.

Местните медии разказват, че вирусът е открит, след като в болницата на градчето били регистрирани като носители на вируса българска родилка и друг български гражданин, обитатели на блоковете „Чирио” в Мондрагоне.

Досега са обработени над 220 теста, направени сред българската общност в единия от блоковете, който е на 11 етажа. Предстои обаче до седмица да бъдат изследвани близо 700 жители в зоната. Губернаторът на област Кампания Винченцо де Лука подписа заповед за изолирането на блоковете, в които живеят стотици български граждани. Сред тях има много роми. Блоковете, които са превърнати в малка червена зона, ще бъдат изолирани поне до 30 юни, забранено е влизането и излизането от тях. Снабдяването с хранителни продукти става само чрез италианските власти.

„Знаем, че и в България има огнища на коронавирус, така че не е изключено случаите сред българската общност в Мондрагоне да идват чрез хора, които са се върнали в Италия през изминалите дни”, каза пред местните медии кметът на Мондрагоне Вирджилио Пачифико.