10 убити при антиправителствени протести в Колумбия

Новини
21:49 - 29 Май 2021
2370
10 убити при антиправителствени протести в Колумбия

Най-малко 10 души са били убити вчера в колумбийския град Кали по време на антиправителствени демонстрации, избухнали преди месец в Колумбия и потушавани твърдо от органите на реда, предаде Франс прес.

"Десет души" са мъртви, това е равносметката ни от тази сутрин в събитията, свързани "с демонстрациите", заяви по радио "Каракол" държавният служител, отговарящ за сигурността в Кали, Карлос Рохас. Според полицията осем от жертвите са били застреляни.

Сблъсъците започнаха рано през деня, когато тълпата линчува следовател от прокуратурата в Кали, който беше стрелял по демонстрантите. Хората се опитваха да му попречат да премине по блокиран булевард, съобщи прокуратурата.

По-късно видеоклипове, публикувани в социалните мрежи, показаха, че освен полицаите, стрелят и цивилни.

В южната част на града имаше сблъсъци, подобни на гражданска война, с мъртви и ранени, заяви Рохас.

Югозападният град Кали има население от 2,2 милиона души и е епицентър на блокади на пътища и бурни протести, брутално потушавани от полицията.

Към злоупотребите на полицията, осъдени от международната общност, се добавят и нападения на цивилни срещу демонстранти и дори срещу лекари и екипи на спешна помощ, според многобройни видеоматериали.

Неприемливо е, че цивилни на практика превръщат нашия град във военен лагер, добави още Рохас.

Колумбийският президент Иван Дуке нареди разполагането на около 7000 войници в департамента Кали.

За месец на народни бунтове в страната са били регистрирани поне 56 смъртни случая, по официални данни.

Прокуратурата установи, че най-малко 17 от тези жертви са дадени в пряка връзка с демонстрациите.

Нeправителствената организация "Хюман райтс уоч" заяви, че разполага с достоверни свидетелства, според които броят на загиналите е 63.