100 дни преди изборите: По-малко от 2% е преднината на Тръмп пред Харис

''Излезте – трябва да излезете и да гласувате. След четири години няма да е нужно да гласувате отново. Ще го направим толкова добре, че няма да се налага да гласувате'', каза Доналд Тръмп преди ден

Новини
09:47 - 28 Юли 2024
1060
100 дни преди изборите: По-малко от 2% е преднината на Тръмп пред Харис

Сто дни преди президентските избори в САЩ и след като Камала Харис се очерта като основен кандидат на Демократическата партия, изследванията на общественото мнение в САЩ показват, че тя засега губи от кандидата на Републиканската партия Доналд Тръмп 1.7 на сто. За сравнение - в деня преди Джо Байдън да се откаже от надпреварата, той изоставаше от Доналд Тръмп средно с 3 на сто, предава СЕГА.

След като две изследвания показаха преднина на Харис - Reuters/Ipsos и Morning Consult, съответно 2% и 1%, се появиха серия от изследвания, които дават преднина на Тръмп. CNN даде преднина от 3 на сто за Тръмп, NY Times/Siena - 1%, Forbes/HarrisX - 2%, Wall Street Journal - 2%. Прави впечатление, че всички изследвания дават резултати в рамките на статистическата грешка, като само Rasmussen Reports дава по-голяма преднина на Тръмп - 7 на сто.

По време на събитие в Масачузетс за набиране на средства за кампанията Харис заяви следното, цитирана от световните агенции: "Нека не се заблуждаваме, предстои ни битка. И ние сме догонващите в това състезание. Но това е кампания, която е задвижвана от хората. Припомням ви, че след деня, в който обявих кандидатурата си, станахме свидетели на най-голямото 24-часово фондонабиране в историята на президентските избори."

Доналд Тръмп разпали тревога сред критиците си, след като каза на тълпа от поддръжници, че няма ''да се наложи да гласуват отново'', ако го върнат на президентския пост на изборите през ноември. ''Християни, излезте и гласувайте! Само този път – няма да ви се налага да го правите повече'', каза бившият президент републиканец в петък вечерта на митинг, организиран в Уест Палм Бийч, Флорида, от крайнодясната християнска група за застъпничество Turning Point Action.

''Излезте – трябва да излезете и да гласувате. След четири години няма да е нужно да гласувате отново. Ще го направим толкова добре, че няма да се налага да гласувате'', добави той.

Коментарите на Тръмп идват месеци след като той отбеляза, че ще бъде ''диктатор още от първия ден'', ако получи втори четиригодишен мандат в Белия дом. Той многократно е изявявал възхищението си от авторитарни лидери, включително руския президент Владимир Путин, унгарския премиер Виктор Орбан и севернокорейския лидер Ким Чен Ун.