1000 задържани през четвъртата поредна нощ на вълнения във Франция

Властите са регистрилали общо 2560 пожара

Новини
10:01 - 01 Юли 2023
3061
1000 задържани през четвъртата поредна нощ на вълнения във Франция

Близо 1000 души са били задържани през четвъртата поредна нощ на вълнения във Франция след убийството на тийнейджър от полицай при пътна проверка в предградие на столицата Париж, предаде Франс прес, като се позова на властите.

Френското министерство на вътрешните работи съобщи, че са били извършени 994 ареста. 79 полицаи и жандармеристи са били ранени. Около 1350 автомобила са били подпалени. 234 сгради са били подпалени или са понесли щети. Властите са регистрилали общо 2560 пожара.

В същото време има съобщения за повсеместен хаос в градовете в цяла Франция. Предишния ден бяха арестувани повече от 900 души.

Френският министър на вътрешните работи Жералд Дарманен отиде на място в град Мант ла Жоли в самата нощ, за да се срещне с полицаите и жандармеристите. Според оценката му ситуацията тази нощ е много по-спокойна от предишната.

Кметът на Марсилия Беноа Паян поиска спешно допълнителни сили в града, тъй като "сцените на грабежи и насилие не са приемливи".

Там за тази нощ са задържани най-малко 80 души. На видео, публикувано в социалните мрежи, се вижда взрив на старото пристанище. Градските власти заявиха, че разследват причините за произшествията, но на този етап няма данни за пострадали.

Според съобщенията на полицията в ранните часове на нощта участници в безредиците са разграбили оръжеен магазин, като са взели ловни пушки, боеприпаси не са откраднати.

Има съобщения за подпалени сгради и автомобили, нахлувания в магазини в цялата страна, включително в Лион, Тулуза, Страсбург, Лил и Париж, където в едно от предградията, Нантер, загина 17-годишен младеж.