104-годишната актриса бие рекорда на Стоянка Мутафова

През ключалката
09:35 - 04 Юли 2019
14370
104-годишната актриса бие рекорда на Стоянка Мутафова

Столетницата от пловдивското село Каравелово подобрява рекорда на 97-годишната театрална и кинолегенда Стоянка Мутафова. Гена Сиркьова има главна роля във филма „Каравеловска сватба от преди 100 години”, пише в. „България днес”.

Лентата разказва за нейната венчавка преди 85 години, когато се омъжва за любимия си Марин. Столетницата е била едва на 19 години на сватбата си, но още ясно помни щастливия ден и с подробности разказва за ритуала. Снимките на лентата започнаха в понеделник - точно на деня, в който възрастната жена чества 104-ия си рожден ден. За тържеството си тя получи много подаръци, сред които имаше букети с цветя и специално направена за нея торта.

Баба Гена разказва как на празник на селото дълго време се взира в момците, за да открие избраника на живота си. Когато видяла Марин, сърцето й започнало да бие по-учестено и разбрала, че това ще бъде нейният мъж. Хванали се заедно на хорото, а след няколко дни се сгодили. До ден-днешен тя пази сватбените си дрехи, които ще бъдат показани в лентата.

Филмът е продължение на друга продукция за населеното място в Пловдивско, снимана преди две години - "Розобер в село Каравелово". В него се разказва за харесванията между моми и момци по време на прибирането от полето на маслодайните рози.

Преди две години стана ясно, че Стоянка Мутафова няма да бъде вписана в Книгата с рекордите "Гинес" като "най-възрастната активно играеща актриса" в света, макар да е на върха у нас. Причината за отказа е, че в тази категория вече има световен рекорд, който е по-добър от постижението на Мутафова. Става въпрос за бразилската актриса и певица Дерси Гонсалвеш, участвала във филм, когато е на 101 години.

Предложението Госпожа Стихийно бедствие да бъде вписана в Книгата с рекордите на Гинес дойде от Съюза на артистите в България през 2015 г. По думите на председателя на съюза Христо Мутафчиев той не е знаел, че е имало по-възрастна актриса, която играе в киното.

"Добре съм, от нищо не се оплаквам, щом още съм на този свят. Благодарна съм на децата за грижите и пожелавам на всички да доживеят до моите години", заяви баба Гена на рождения си ден.

Преди пет години тя си чупи тазобедрената става и от тогава е в инвалидна количка. Казва, че пие лекарства за кръвното, но се чувства добре и за годините си е здрава. Тайната на дълголетието й се крие в трудолюбието. Сега хапва предимно мляко и сирене, но понякога се отпуска да си опита и сладко.