11% по-малко полети на летище "Варна" заради войната в Газа

Израелските туристи идваха целогодишно в морската ни столица на хазартен и СПА туризъм

Новини
12:14 - 09 Декември 2023
2892
11% по-малко полети на летище "Варна" заради войната в Газа

Войната в ивицата Газа между Израел и палестинската групировка „Хамас“ се отрази в трафика на Летище Варна, съобщава TravelNews, като се позовава на информация на концесионера „Фрапорт“. Броят на пътниците е спаднал с 11% през октомври и ноември 2023 г. спрямо същия период на миналата година, показват данните.

Причината е в спрените полети между Варна и Тел Авив, обяснили са от „Фрапорт“. Израелските туристи идваха целогодишно в морската ни столица на хазартен и СПА туризъм. Отделно отражение дава и войната в Украйна, тъй като няма полети оттам, от Руската федерация и Беларус. И двете морски летища във Варна и Бургас остават под нивата от 2019 г., преди пандемията, и все още не могат да се възстановят от кризите.

На Летище Варна са посрещнати над 74 000 пътници през ноември 2023 г., което е спад от 11% спрямо същия период на 2022 г. Обслужени са 629 самолета, докато през миналата година са били 633. През октомври тази година са пристигнали над 113 000 туристи, което е с 11% по-малко от 2022 г., посочват от „Фрапорт“. Най-много пътници са дошли от Германия, вътрешните полети на „България Еър“ между София и Варна, Великобритания, Австрия и Турция, от където има редовни самолетни линии.

Летище Бургас отчита положителни резултати през есента заради чартърните полети и продължилия по-дълго летен сезон до края на октомври. Ръстът на пътниците е 18% през октомври, когато са пристигнали над 51 000 туристи и са обработени 466 самолета. През ноември е 49%, като са дошли над 5700 гости. Най-много туристи са посрещнати от Полша, Великобритания, Ирландия, Австрия и Словакия. През ноември разчита само на пазар Великобритания, откъдето има редовни полети, показват още данните на „Фрапорт“.