1151 човека у нас чакат трансплантация

Не повече от 35% са склонните да станат донори

Новини
13:56 - 07 Ноември 2019
2116
1151 човека у нас чакат трансплантация

1151 човека у нас чакат трансплантация. Статистиката сочи, че България заема последното място от 28-те държави членки на ЕС по брой на трансплантирани пациенти на 1 млн. души население (по данни за 2018 г.).

Това обясни в интервю за Радио „Фокус“ – Велико Търново Стефан Тамбуев, председател на Сдружение на пациентите с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация. Той уточни и, че тревожната статистика е една от причина за старта на кампанията „Дари живот“. Идеята е  да се привлече вниманието на обществото към насърчаване на донорството в България. За тази цел в различни градове у нас се изграждат чешми – паметници, посветени на донорите.

Правени са и няколко документални изложби. „Според изследване, поръчано от Министерство на здравеопазването, над 75% от хората у нас, са склонни да приемат орган в случай на нужда, но не повече от 35% са тези, които са склонни да станат донори. Това е абсолютен анахронизъм, според мен, защото се получава така, че всеки живее с това, че е реципиент по презумпция, а донор – по желание.

В това отношение трябва да се насочи пропагандата и възпитанието на мисленето по отношение на самото донорство“, коментира още Стефан Тамбуев. Според него в основата на проблема у нас стои именно тяхната липса – докато хиляди се нуждаят от присаждане и чакат да се появи подходящият за тях орган, от началото на годината в страната са извършени 44 трансплантации, от които 29 бъбречни, 12 чернодробни, 2 сърдечни и една белодробна трансплантация.