120 депутати внесоха искане за оставката на Никола Минчев

Новини
16:32 - 15 Юни 2022
6207
120 депутати внесоха искане за оставката на Никола Минчев

120 депутати от „Има такъв народ“, ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане“ внесоха в деловодството на парламента проект на решение за предсрочно освобождаване на председателя на Народното събрание Никола Минчев, показва справка на сайта на институцията. Съгласно правилника на парламента, предложението се поставя на гласуване на първото заседание след деня на постъпването му, като се дава право на лицето да бъде изслушано.

Оставката на Минчев бе поискана по време на днешното изслушване на външния министър в оставка Теодора Генчовска. Повод за недоволството им стана спор дали изслушването на министъра на външните работи Теодора Генчовска да бъде засекретено или не. Минчев повтаря, че заседанието трябва да бъде открито, защото в първоначалното си искане за изслушването "Има такъв народ" не са посочили, че ще бъдат цитирани секретни документи, а парламентът не бил взел решение въпросите и отговорите ѝ да не бъдат публични.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ обаче обясни, че мотивите им не са свързани само с изслушването на външния министър в оставка Теодора Генчовска.

"Поводът и основанието не е изслушването на министър Генчовска, а нарушаването на правилника. Случвало се е друг път и много пъти. Конкретен пример - в момента ви говоря за господин Рашков".

Според правилника на парламента искането за оставката трябва да бъде разгледано на следващото парламентарно заседание, което е утре.