120 украинци от Слънчев бряг настанени в Сарафово

Чужденците от Киев вече са в базата на военното министерство, на метри от морето

Новини
16:50 - 31 Май 2022
2381
120 украинци от Слънчев бряг настанени в Сарафово

Първите 120 украинци, транспортирани от Слънчев бряг, бяха настанени в почивна база на Министерството на отбраната в Сарафово. Тя ще бъде една от двете буферни зони, в които ще бъдат временно настанявани бежанци от Украйна. Другата база е бежанският лагер в Елхово, който е с капацитет за 1700 човека. 

Днес два автобуса с бежанци, предимно жени и деца, бяха докарани в Сарафово и настанени в хотелската част на министерството на отбраната, която се намира на метри от морето. Базата е ситуирана встрани от главния път за Слънчев бряг и до нея журналисти нямат достъп.

Междувременно е започнало изграждането на палатков лагер в базата. Когато хотелската част се запълни, украинските бежанци ще бъдат настанявани в палатките, обясни зам.областният управител на Бургас Пламен Янев. 

Палатките ще могат да приютят около 1000 човека, допълни Янев. И уточни, че едва когато базата в Сарафово се запълни, автобуси с украинци от Слънчев бряг и Св.Влас ще потеглят към бежанския лагер в Елхово. Той пък е с капацитет за 1700 души, които ще се настаняват във фургони. Част от бежанците са заявили, че ще пътуват до там с личните си автомобили и питали за охраняем паркинг.

„Тези от украинците, които ни съдействат в преместването, получават най-добрите условия. Ето, тези които днес първи тръгнаха за Сарафово, се настаниха в хотелската част“, коментира още Пламен Янев.

От 6000 украинци на територията на Бургаска област, заявили желание да се преместят, на 31 май потвърдили едва 220. Янев обясни, че украинските бежанци, настанени в двете буферни зони Сарафово и Елхово ще останат там 2-3 дни. През това време те отново ще бъдат анкетирани, за да може всеки лично да каже какви нужди има. След това ще бъдат транспортирани до определените държавни бази. Според зам.-областния условията във всички тях били добри.

Повечето хора не тръгват с автобусите, осигурени от държавата, защото ги е страх – нямат информация къде отиват. Питат мен, но аз също не мога да им отговаря“, казва Елена Андонова, собственик на четири хотела в Слънчев бряг и Свети Влас. От началото на войната за тя приема бежанци от Украйна. Част от тях ще останат в базите й по новата програма, по която държавата ще плаща по 15 лв. на ден за бежанец.