13 къщи и 6 коли изгоряха днес в огнените стихии

Нови пожари избухват по места, кметове спешно търсят доброволци

Новини
20:40 - 13 Юли 2024
7502
13 къщи и 6 коли изгоряха днес в огнените стихии

Червен код за жеги за почти всички области в Северна и Южна България. Горят хиляди декари сухи треви, иглолистна и широколистна гори. 

В Хасковско огнищата вече са три. Стигна се и до евакуация на хора. 13 къщи и 6 леки коли изгоряха при два от пожарите, съобщава НОВА.

Пламъците в курорта Хисаря стигнаха до военните складове над града. А заради гъстия дим местната власт предупреди хората да не отварят прозорците си.

Огънят на границата със Северна Македония, край петричкото село Гега, вече не е на наша територия.

Изключително критична остава ситуацията край свиленградското село Студена. Пожарът вече е завзел десетки хиляди декари между 7 села в района. Обявено е бедствено положение. Огънят успя да влезе на територията на село Равна гора и да изпепели няколко къщи. Постройките са необитаеми.  Огънят е много близо и до селата Мустрак и Димитровче. Евакуация не е започнала. 

Според полицията причинителят на пожара е 60-годишен мъж, който косял треви между орехови дървета и така е предизвикал огъня. Той не е задържан, тъй като е пострадал.

Огънят лумва преди обяд на метри от борова гора край село Студена. За минути обхваща дърветата и вятърът го носи на километри. По пътя унищожава гори, лозя и пчелни кошери. В гасенето се опитват да помагат местните земеделци, за да опазят посевите си.

В село Срем огънят влезе в къщите. Огънят стига и до дома на баба Мария, която сега е приютена при свои близки. Възрастната жена остава без покрив. „Имаше много багаж, двете стаи бяха пълни, но всичко е изгоряло”, каза съседката Желка Панкова.

Десетки местни се включват в помощ на пожарникарите. Носят вода от реката, тъй като чешмите са пресъхнали. Сред тях има и чужденци, които от години живеят там.

„Към настоящия момент в никакъв случай не можем да кажем, че сме спокойни. Към момента на терен има над 300 пожарникари. Пожарите, които възникнаха вчера, продължават да се развиват”, заяви директорът на Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" гл. комисар Александър Джартов.

Бедствено положение е обявено и в общините Тополовград и Ивайловград.

Критична остава ситуацията край Хисаря. Огънят тръгна към село Михилци и стигна опасно близо до първите къщи. Започна евакуация на хората от тях.

Пожарът гори и близо до главния път за Хисаря, затова полицията спря движението от там за кратко.   

Безсънна и кошмарна нощ изкарват и семейство Колеви. Заедно с трудноподвижната им 83-годишна майка били евакуирани от полицията посред нощ. „Цяла нощ не сме спали, то не можеш да мигнеш от страх да не дойде и да отиде къщата. Събрахме каквото можахме и слязохме на площада. Там прекарахме нощта, защото е по-безопасно”, споделя Христина Колева.

На сутринта пожарът в гората плана с нова сила и превзе цялото било към Хисаря. По обед ситуацията излезе извън контрол. Пламъците се спуснаха опасно близо и почти стигнаха до военните складове, в които се съхраняват медицинска техника и бутилки с въглероден диоксид.

„Не мисля, че пряката опасност за складовата база отмина, продължават колегите да дежурят на място. Пожарът беше върхов, преди базата спряхме разпространението”, заяви старши комисар Васил Димов, директор на РДПБЗН- Пловдив.

„Трудно, иглолистната настилка гори много. Имаше нарязани дърва. И може би ще горят още два-три дни”, заяви Ангел Веселинов, началник на ДГС- Хисаря.

На втория ден в гасенето се включи и още тежка механизирана техника.

Владимир Топалов е сред първите доброволци, които от вчера се борят с пламъците. Гасят изцяло на ръка.

Пожарът в Хисарско е тръгнал от 4 места твърдят местните жители.