1387 са заразените с Covid-19 у нас, 39 са новите случаи

Новини
08:05 - 28 Април 2020
2280
1387 са заразените с Covid-19 у нас, 39 са новите случаи

39 са новите случаи на заразени през последното денонощие, като общият брой на засегнатите става 1387, съобщи шефът на НОЩ ген. Венцислав Мутафчийски на редовния сутрешен брифинг в Министерския съвет.

Още двама са починали през последните 24 часа - жена на 77 г. и мъж на 72 г. -и двамата от Видин. Те са били с инсулт, диабет и други придружаващи заболявания. Общият брой на починалите е вече 58.

Има два нови случая на заразени деца  - на 16 годишно момиче и момче в болницата в Хасково. 

Три са новите случаи с медици - един лекар, който е изследван в София-мед е с положителна проба, има и медик в "Пирогов". 

222 са общо излекуваните. 

В болница са общо 301 пациенти, като 39 са в интензивни отделения. 

691 случая са в София, която държи първенството по ръст на заразата. 

5312 теста са направени миналата седмица - 1128 са изследвани през миналото денонощие.  

Тенденцията на развитие на заразата е възходяща, мерките трябва много внимателно и постепенно да се разхлабват, повтори тезата си проф. Мутафчийски.  

Шефът на ВМА обясни, че вчера към обяд е направена обиколка на Южния парк и е станало ясно, че организацията при отваряне на градините е много добра. Не се наблюдаваше наистина никакво струпване, посочи ген. Мутафчийски.

Ако продължи в същия вид, не виждаме причина да се премине и към други подобни мерки в бъдеще. Много е важно и следващите празници, които предстоят, какво ще се случи - дали ще има нови струпвания на КПП-тата, допълни Мутафчийски.

Към днешна дата епидемичната обстановка във "Филиповци" и "Факултета" е спокойна и няма нови огнища. Очаква се днес да бъде вдигната карантината и за Паничерево.

Мутафчийски обясни, че на 6-и май тази година няма да може да се проведе във формата, познат от предходните години.

Парадът изисква подготовка повече от месец - което е събиране на хора на едно място. По този въпрос не сме имали разногласия, заяви ген. Мутафчийски. Ще има форми на отбелязване за военните училища, ще се излъчват по телевизионните програми. Нетрадиционно ще бъде отбелязването на 6 май. В никакъв случая няма да има парад, уточни шефът на НОЩ.

 

 

 

 

 

 

Между 16 и 24 април са взети над 1000 теста в столичните кв. "Филиповци" и "Факултета", констатирани са 12 семейни огнища.

България е от малкото стани в света, в която се тестват по-големи групи от лица, от препоръчаните, обясни ген. Мутафчийски на журналистическо твърдение, че не са правени изследвания на контактните лица във Видин навреме, където пламна силно огнище на зараза.