14% от българите смятат, че сме на прага на Трета световна война

Допитването е на агенция Медиана и е по повод разнопосочните политически изказвания през последните дни

Новини
20:00 - 02 Юни 2024
3608
14% от българите смятат, че сме на прага на Трета световна война

Политическите изказвания на световните лидери ескалираха войната в Украйна, като Западът е категоричен - ще продължи да помага на Украйна до победа. От Русия пък се заканиха, че ще отговорят на всяка провокация и използване на западни оръжия по цели в страната. Проучване на агенция Медиана показва, че 14% от българите смятат, че опасността от Световна война е голяма.

Близо една трета пък се страхуват, че такава може да започне в близките една-две години. Това сочи изследването на агенция Медиана, реализирано със собствени средства и проведено в периода – 25 май – 1 юни 2024 г. с 990 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю. 

26% от анкетираните мислят, че има опасност от световна война, но е малко вероятно тя да започне, а само 16% са сигурни, няма опасност.

12% от българите не могат да преценят.

Изследването е проведено в периода – 25 май – 1 юни 2024 г. с 990 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е изследователски проект на агенция МЕДИАНА и е реализирано със собствени средства.