145 години от Освобождението на Благоевград

В историята си старият Горна Джумая има две освобождения

Новини
16:02 - 12 Февруари 2023
2273
145 години от Освобождението на Благоевград

В Благоевград бяха отбелязани 145 години от първото Освобождение на града, съобщиха от общинския пресцентър. Годишнината беше отбелязана с церемония по полагане на венци и цветя пред паметните знаци на майор Иван Павлович Орлински, генерал Спас Георгиев, хаджи Коте Чорбаджигошев и пред Мемориала на Делчевия род, разположени в двора на храм „Въведение Богородично“ в Благоевград, предава БТА.

В историята си Горна Джумая (днес Благоевград) има две освобождения. За първи път от столетия до свободата жителите на града се докосват на 12 февруари 1878 г., с пристигането на войската, предвождана от майор Орлински. 

Тази свобода е кратка, защото по силата на Берлинския договор земите извън пределите на регламентираното Княжество България трябва да се върнат в рамките на Османската империя, каза уредникът в Регионалния исторически музей в Благоевград д-р Елена Чалгънова. В тези земи попада и нашият град, посочи д-р Чалгънова и допълни, че Горна Джумая се освобождава 34 години по-късно – на 5 октомври 1912 г.