15 000 излязоха на протест в Мадрид срещу Закона за аминистията

Законът беше предложен от Педро Санчес, който се опитва да състави правителство с подкрепата на две каталунски сепаратистки партии за нов негов мандат

Новини
17:45 - 03 Декември 2023
3057
15 000 излязоха на протест в Мадрид срещу Закона за аминистията

Около 15 000 души участваха тази неделя в шестия пореден протест, свикан от Народната партия срещу Закона за амнистията, който вече се разглежда в Конгреса.

Мястото, на което се проведе митингът, бе Храмът на Дебод в Мадрид - в близост до централата на Испанската социалистическа работническа партия, пред която също повече от 20 дни се провеждат протести срещу споразумението на Педро Санчес с каталунските сепаратисти.

Протестът се проведе под мотото "В защита на Конституцията" само ден след срещата в Женева между преговарящите от социалистическата партия и тези на "Заедно за Каталуния".

На нея - заради недоверието между двете партии по думите на Санчес, за проверяващ диалога бе назначен салвадорският дипломат Франсиско Галиндо.

"Унижение е, че експерт по латиноамериканските партизани ще казва как Испания да се отнася към един от автономните си региони", каза по този повод лидерът на опозиционната консервативна Народна партия Алберто Фейхоо и поиска от правителството да прекрати "тази глупост".

Той увери, че неговата партия ще продължи да протестира и да защитава гражданите и техните права "по улиците, в съдилищата, в регионалните събрания и пред правосъдието".

Пред хилядите, които присъстваха на протеста, Фейхоо каза още, че е притеснен и за международния имидж на Испания, след изказването на Педро Санчес на пункта Рафах, изтълкувано като подкрепа за "Хамас" и довело до дипломатическа криза с Израел.

Регионалният премиер на Мадрид Изабел Диас Аюсо дори поиска испанското председателство на Съвета на ЕС "да приключи сега", за да не види "целият свят в чии ръце“ са, а кметът на града Хосе Луис Мартинес определи управлението на Санчес като "най-тъмната страница в историята на социалистическата партия".

Присъстващите носеха испански знамена и скандираха "Санчес и Пучдемон в затвора", "Демокрация, да, диктатура, не" и "Санчес предател".

Чуваха се и викове: "Той не е социалист, той е терорист", по адрес на премиера, а от партия "Вокс" призоваха протестиращите да се включат в шествието до централата на социалистите за поредната вечер на протести там.

Законът за амнистията беше предложен от изпълняващия длъжността премиер Педро Санчес от ИСРП, който се опитва да състави правителство, след като на изборите през юли не бе излъчен ясен победител. Мярката ще му осигури подкрепата на две каталунски сепаратистки партии за нов негов мандат.