15 000 се вдигат на бунт срещу Радев

"Промяната", Демократична България, малко гербери и дори бесепари скандират под прозорците на "Дондуков" 2

Политика
13:45 - 30 Май 2023
8138
15 000 се вдигат на бунт срещу Радев

Протестът срещу Румен Радев, организиран от гравитиращи край парламентарната група на Продължаваме промяната-Демократична България се кани тази вечер да събере между 10 и 15 хиляди души, разкриха информатори на Lupa.bg.

Освен традиционните лица от дясноцентристкия съюз там ще има и формации, които не успяха да получат парламентарно представителство на последния вот, но капката, преляла чашата на търпението им относно фигурата на главнокомандващия след вчерашните му изцепки, консолидира силите. Сред тях е и КОД на ексминистъра на здравеопазването Петър Москов, както и лица от ДБС, които не подкрепят политиката нито на настоящия й лидер ген. Атанас Атанасов, нито като цяло на Демократична България. 

Вчера Радев вбеси демократичната общност с твърдение, че дава папката с втория проучвателен мандат за съставянето на кабинет на ПП-ДБ, не защото смятал, че е правилно от гледна точка на изнесените от Руди Василев записи от заседание на националния съвет на ПП, а защото конституцията го задължавала.

И дори си позволи да си послужи с прецедента на предшественика си Петър Стоянов - да потикне втората политическа сила да не изпълни въпросния мандат и да не състави кабинет, с което би се удължило и действието на служебната власт, и би означавало почти сигурно провеждане на шести поред предсрочни парламентарни избори поради силния скептицизъм, че трета формация би могла да сглоби свой МС и неговият състав да бъде подкрепен от Народното събрание.

Годината, в която Стоянов насърчаваше БСП да върне мандата, обаче бе 1997 г., когато страната бе изправена пред невиждана криза именно заради наследството, оставено от управлението на червения Жан Виденов, а изпълнението на папката, връчена на социалистите тогава, означаваше де факто избухването на гражданска война. 

Според запознати днес под прозорците на "Дондуков" 2 се канят да излязат и дори малко гербери. Те обаче няма да "простят" не пепета и демократи, че упорстваха за преизбирането на Радев за втори мандат през 2021 г. А има податки дори, че към тях щели да се присъединят и по-слабо известни фигури от централата на БСП на "Позитано" 20. Вчера соцлидерката Корнелия Нинова не спести острите си критики срещу държавния глава. 

"Това не е поведение на обединител на нацията ни, каквато би трябвало да е ролята на един президент, а тъкмо обратното - все повече наподобява чужд агент, заплашващ националната ни сигурност", коментира днес депутатът от ДБ Стоян Михалев за надъхване на протеста, насрочен за 18,30.