15 арестувани при акция в банка в Беларус

Трезорът е ръководен от политическия съперник на Лукашенко - Виктор Бабарико

Новини
20:03 - 12 Юни 2020
2162
15 арестувани при акция в банка в Беларус

15 души бяха арестувани в Беларус при акция в банка, ръководена доскоро от политически съперник на президента Александър Лукашенко, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Новината съобщи лично държавният глава, който каза, че "не се страхува от никого".

Пресслужбата на президента съобщи, че "петнадесетина души са били арестувани" вчера в "Белгазпромбанк" - дъщерно дружество на руския гигант "Газпром". Банката беше ръководена от бизнесмена Виктор Бабарико до започване на предизборната му кампания за президентските избори.

Властите в Беларус, управляван с желязна ръка от Лукашенко от 1994 г. насам, от няколко седмици провеждат кампания срещу възможни опозиционни кандидати на изборите. Бабарико вчера разкритикува претърсванията в "Белгазпромбанк" и други фирми, извършени от подчинения на президента Комитет за държавен контрол в рамките на разследване на укриване на данъци и пране на пари. Бабарико каза, че целта е била "упражняване на натиск" върху него и срещу негови приятели и колеги. Според Бабарико, това ясно показва, че "представителите на настоящата власт са готови да използват всички средства, за да попречат на честните избори".

"Не ме е страх от никого. Тази ситуация не е в мой интерес, но трябваше да спрем злодеите, снощи те разказаха всичко. Следователно той (Бабарико) ще трябва да каже всичко", каза днес Лукашенко. "Това, което най-много ме порази, е, че този разбойник, не мога да го нарека другояче, казва: " Нямам нищо общо с това. Те са виновни", беше цитиран Лукашенко от държавната информационна агенция БелТА. "Но те не са му само заместници. Те са една шайка", заключи държавният глава, цитиран от Ройтерс.

"Белгазпромбанк" обяви вчера, че продължава да работи в нормален режим и финансовата й стабилност не е пострадала. "Газпромбанк" съобщи, че не управлява дейността на "Белгазпромбанк" и беларуските власти не са се свързвали с нея.

Сергей Тихановски - блогър, станал известен с видеоклипове, осъждащи корупцията и президента Лукашенко, беше осъден през май на 15 дни затвор за неразрешена демонстрация, а присъдата му пречи да се кандидатира на изборите. Друг опозиционер - Микола Статкевич, имаше същата съдба.

Анализатори смятат, че Бабарико е най-сериозният съперник на Лукашенко, отбелязва Ройтерс. Самият Лукашенко казва, че иска Бабарико да се яви на изборите, за да разкаже откъде има имоти в Кипър и как при такава "Лукашенкова диктатура" е придобил тази собственост, как е давал подкупи, предаде ТАСС. Президентът каза, че смята да покани Интерпол и чуждестранни специалисти да анализират документите в рамките на разследването срещу "Белгазпромбанк".

В началото на май Беларус обяви, че на 9 август ще се произведат президентски избори, въпреки епидемията от новия коронавирус, който не пощади страната, но Лукашенко омаловажава опасността.

Резултатите от последните четири президентски вота не бяха признати от наблюдателите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа за честни. ОССЕ каза, че на тях е имал измами и натиск върху опозицията. Въпреки това, през 2016 г. ЕС отмени по-голямата част от санкциите, наложени на Минск през 2010 г. Същата година имаше особено жестоки репресии срещу опозицонни демонстрации, а няколко опозиционери бяха хвърлени в затвора, припомня АФП.