15 бона оборот на вечер прибира търговец на райски газ на Слънчака

"Веселите балони" са забранени за продажби на закрито, но никой не спазва закона

Новини
09:01 - 13 Юли 2024
4084
15 бона оборот на вечер прибира търговец на райски газ на Слънчака

Масирани проверки срещу незаконна продажба на балони с райски газ по Черноморието. Разпространението на така наречените „весели балони” продължава от 2014-та година.

Макар че от миналата година депутатите приеха забрана за продажбата на райски газ на непълнолетни и в затворени помещения и обществени места, то тя продължава, съобщава НОВА след направена проверка.

Икономическа полиция провежда акция в над 10 заведения в Слънчев бряг. В едно от тях макар да не се откриват продавачи на балони с райски газ, собственикът признава - редовно се търси "весела" почерпка. Въпреки това е категоричен - законът се спазва. 

Според Закона за здравето продажбата на диазотен оксид на непълнолетни и употребата му на закрито е забранено. Кадър на младежи, дишащи райски газ в морето, обиколи социалните мрежи. 

Продажба и доставка на място на флакони от всякакъв вид има и в интернет, продават се и имитации на райски газ. В някои артикули пък има други видове газове - като например хелий. Между 2500 и 15 000 лева на вечер варира оборотът на основния търговец на флакони.

Служители на длъжност балонеси има почти във всеки бар. Търговци има и всяка вечер на улицата, когато няма проверки.

От полицията съобщават, че са установени 19 лица, продаващи балони с райски газ и са иззети над 19 000 флакона. Образувани са четири прокурорски преписки. Експерти припомнят, че употребата на райски газ може да причини тежки здравословни поражения, сред тях влошена координация и параноя.