15 държави от Африка готови да влязат в конфликта в Нигер

Възможно е използването на сила като крайна мярка, обясни шефът на ИО Бола Тинубу

Новини
08:22 - 11 Август 2023
2469
15 държави от Африка готови да влязат в конфликта в Нигер

Лидерите на Икономическата общност на западноафриканските държави не изключват нито един вариант за действие в Нигер, включително употребата на сила като последно средство. Това стана ясно след среща на върха на регионалния блок, посветена на преврата.

„Все още не всичко е загубено. Резултатът от тази среща на върха е доказателство за силата на сътрудничеството и единството. Потвърдихме ангажимента си към народа на Нигер и към напредъка на цялата ни общност ЕКОВАС.

От комюникето на тази извънредна среща на върха ще видите, че нито една възможност не е изключена, включително използването на сила като крайна мярка”, посочи председателят на Икономическата общност на западноафриканските държави Бола Тинубу.

Организацията, която обединява 15 африкански страни, нареди привеждането в готовност на военни сили за възстановяване на конституционния ред в Нигер. Превратаджиите отхвърлиха поставения от ЕКОВАС ултиматум да върнат на власт президента Мохамед Базум. Те трябваше да го направят до 6 август, но вместо това военните решиха да затворят въздушното пространство на Нигер и се зарекоха, че ще отбраняват страната от всякакви чуждестранни нападения.