15 деца починаха в Газа от недохранване

В четвъртък повече от 100 палестинци загинаха в блъсканица около камиони с хуманитарна помощ

Новини
15:34 - 03 Март 2024
1763
15 деца починаха в Газа от недохранване

Расте броят на починалите от недохранване и дехидратация деца в Газа. Според контролираните от ислямисткото движение "Хамас" здравни власти в палестинския анклав, починалите през последните няколко дни са най-малко 15, като данните са само за пациенти, постъпили в болницата "Камал Адуан". От лечебното заведение предупредиха, че може да загинат още хора вследствие от прекъсванията на животоподдържащите системи и недостига на персонал.

Увеличаване на хуманитарната помощ за Газа е едно от условията, предмет на преговорите за цялостно прекратяване на огъня, които трябва да бъдат проведени днес в Кайро. Делегати на посредниците от Катар и САЩ вече пристигнаха в египетската столица, както и високопоставен представител на радикалното движение "Хамас". На вниманието им е проект за прекратяване на огъня от началото на Рамазан на 10 март за период от 6 седмици.

В замяна Израел настоява да получи поне част от заложниците си, взети от палестинските екстремисти на 7 октомври м.г. "Хамас" пък иска гаранции, че бойните действия няма да бъдат подновени след изтичането на първоначалната пауза.

Междувременно израелската армия не отслабва военния натиск срещу палестинската групировка в южния град Хан Юнис. Военен говорител се "похвали", че тази сутрин военновъздушните сили и артилерията са поразили близо 50 цели на "Хамас" в рамките на само 6 минути.

Продължават и въздушните удари по съседния град Рафах. Загиналите там вчера и днес са най-малко 25.

Очаквано военните се оневиниха за трагичния случай от четвъртък, когато повече от 100 палестинци загинаха в блъсканица около камиони с хуманитарна помощ. Според израелски говорител войниците открили огън едва след като блъсканицата започнала, и то не срещу тълпата, а срещу отделни лица, които се държали заплашително.