1,5 милиона на Жоро Шопа конфискува КПКОНПИ

Личности
18:30 - 13 Май 2021
7715
1,5 милиона на Жоро Шопа конфискува КПКОНПИ

Култовият ъндърграунд герой Жоро Шопа може да олекне с имущество за милион и половина лева, след като антикорупционната комисия подаде иск за конфискация на къщата и няколко от колите му.

Георги Семерджиев, както е рожденото име на известния сенчест бизнесмен, нашумя за последно през 2019-а година, когато в къщата му край Барселона бяха закопчани по-късно екстрадираните у нас олигарсите Ветко и Маринела Арабаджиеви.

Жоро също бе арестуван. Първоначално той бе задържан заради дело за пране на пари и трафик на наркотици в Швейцария. След това бе освободен, а впоследствие – арестуван отново, този път по обвинение за укривателство, повдигнато му от българската прокуратура. В момента той е обвиняем за участие в престъпната група за данъчни престъпления, за чието ръководене отговаря Арабаджиев.

От Семерджиев се иска отнемане на имущество за близо 1,5 млн. лв., става ясно от съобщението на КПКОНПИ. Комисията настоява да бъдат конфискувани имот и кола.

Семерджиев, който преди десетилетие минаваше за дясната ръка на Евелин Банев - Брендо, бе прострелян през 2014 г. с 4 куршума и оживя по чудо. Покушението е приписано от разследващите на данъчната аферистка и шефка на "Универсалните" Мила Георгиева и хората й. Впоследствие обвиненията за мократа поръчка отпадат и атентатът остава неразкрит.

Доскоро бизнесменът се подвизаваше в Испания, но му се наложи да се прибере в родината. Причината са обвиненията на спецпрокуратурата, че Шопа е част от престъпната група на Маринела и Ветко Арабаджиеви за данъчни престъпления и пране на пари. Самият Семерджиев е сочен за логистика на бандата поради многото си контакти в различни държави и офшорни зони, където движел легализирането на финансовите трансфери.

На два пъти Шопа се спаси, след като Швейцария се отказа от екстрадицията му по разследване за пране на пари, а Испания отказа да го пусне у нас, за да бъде погнат за укриването на Арабаджиеви в луксозното му имение край Барселона. Третия път искането за предаването на бизнесмена бе успешно, но властите на Пиренеите отложиха да ни предадат Семерджиев, тъй като той бе настанен в клиника с диагноза тежка депресия.

Екстрадицията се проточи почти година, докато накрая Георги Семерджиев все пак бе върнат тихомълком у нас. Оказа се, че разследващите не държат на постоянното му задържане, и го пуснаха срещу гаранция от 50 бона. Обвиненията срещу Шопа продължава да висят.