150 деца чакат за сърдечна операция

Листата на чакащите постоянно расте

Новини
11:34 - 03 Юни 2023
2239
150 деца чакат за сърдечна операция

Около 150 деца чакат за операция в педиатричната клиника на Националната кардиологична болница. Заради недостиг на медицински сестри, детската реанимация работи с 50% от капацитета си.

Листата на чакащите постоянно расте, защото клиниката е единствената у нас, в която оперират деца с вродени малформации на сърцето.

"Когато бях бременна се установи в петия месец, че детенцето е с тетралогия на Фало. И ние със съпруга ми решихме да я запазим - да направим всичко възможно да живее", разказва Нели Енчева за БНТ.

За да живее, 6-месечната дъщеря на Нели е оперирана в Детската клиника на Националната кардиологична болница през май миналата година. Наложила се втора интервенция, която била насрочена за края на юни.

"Но се обадиха и казаха, че няма персонал и не може и вече започна чакането.

Една година след това влязохме за втората операция. Не е нормално в една държава да има само една болница и тя да има само четири места ли са - колко са в реанимацията... Трябва да се направи нещо, за да могат тези деца да имат право да живеят", казва Нели Енчева.

В детската реанимация на Националната кардиологична болница работят само 8 медицински сестри. Грижат се денонощно за оперираните деца. Длъжни са да наблюдават и записват жизнените им показатели през определен часови интервал.

"Затова една сестра може да се грижи само за две деца", обяснява проф. Анна Кънева - началник на Клиниката по детска кардиология, НКБ.

"Тук се изисква повече персонал с по-висока квалификация. Няма друго такова отделение, където да вземем сестри, които са подготвени, за да дойдат и да работят в детска сърдечна реанимация", смята Катя Костадинова - старша сестра в отделение за следоперативно интензивно и реанимационно лечение на деца, НКБ.

Заради недостига на сестри отделението използва само четири от осемте легла. А кардиохирурзите не могат да изпълнят заложения план от около 250 операции годишно.

"Това, което можем да постигнем с настоящия персонал, е някъде между 120 и 150 операции годишно", признава проф. Анна Кънева.

Липсата на персонал се компенсира с извънреден труд. А листата на чакащите сърдечна операция деца се увеличила, заради органичния планов прием по време на COVID пандемията. Така сега в нея са включени плановите операции и децата с отложени във времето интервенции.

За да привлече сестри в детската реанимация, ръководството на Националната кадриологична болница предлага обучение и финансови стимули.