1500 еленски бута за традиционния празник в Елена

Социалният министър Бисер Петков и Юрген Мюлер уважиха празника, кметът Млъзев бе в народна носия

Новини
20:14 - 18 Ноември 2019
10043
1500 еленски бута за традиционния празник в Елена

Хиляди гости от цялата страна се събраха и тази година в Елена, за да участват в атрактивния празник на еленския бут. Кметът на Елена инж. Дилян Млъзев посрещна всичките си гости, пременен в народна носия. 

През уикенда заедно с еленчани празнуваха министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, зам.-министърът на земеделието Янко Иванов, председателят на немската благотворителна организация „Помощ за България” Юрген Мюлер, както и много кметове от областта.

„Този празник възникна като идея преди осем години. Тогава го замислихме заедно с Местния съвет по туризъм и целта ни беше да припомним една позабравена кулинарна традиция, която за еленчани е особено важна, защото ги е обединявала преди векове в дните около Димитровден“, каза при откриването на празник инж. Млъзев. Той уточни, че повече от 1500 еленски бута, приготвени от големите производители и домашните майстори, са били разположени на щандовете в града.

„Всички производители, без значение колко големи са, спазват стародавната рецепта при приготвянето на този уникален деликатес. А за рецептата са нужни бутът от прасето, натурална сол и въздухът на Еленския Балкан. Нищо друго не се допуска като добавки или консервант“

каза инж. Млъзев и призна, че производителите на еленски бут в района не са били засегнати от ситуацията, предизвикана от африканската чума по свинете в средата на годината. Не е намалял броят на произведените бутове, не се е увеличила и цената им спрямо м.г. Затова и кметът не скри очакванията си и тази година на празника да има хиляди посетители. Още повече че от месец в Елена няма свободни места в легловата база.

СНИМКИ: Светломир Стоянов