156 депутати „уволниха” Бойко Борисов

Личности
12:13 - 16 Април 2021
8450
156 депутати „уволниха” Бойко Борисов

Под бурни аплодисменти 156 депутати „уволниха” третия кабинет на Бойко Борисов. Премиерът подаде пред новоизбраното 45-о Народно събрание оставката на ръководения от него Министерски съвет.

Гласували "против" и "въздържал се" нямаше. ГЕРБ не участваха в гласуването.

Писмото беше депозирано днес до председателя на парламента чрез деловодствата на двете институции, съобщиха от правителствената пресслужба.

В съответствие с Конституцията ръководеното от Борисов правителство ще продължи да изпълнява функциите си до избирането на нов Министерски съвет и ще осъществи приемственост в управлението.

Точката за оставката на кабинета бе внесена днес като извънредна в дневния ред на парламента и предизвика бурни дебати сред депутатите. В пленарна зала спориха дали изобщо оставката на кабинета трябва да се гласува.

На какво правно основание внасяте за гласуване оставката на правителството. Тя се внася, но не се гласува, скочи Дани Каназирева от ГЕРБ.

Трябва да е налице констативен акт за нейното приемане. Всички оставки се обективират с тяхното приемане от Народното събрание, обясни парламентарната шефка Ива Митева. И допълни, че МС ще продължи да изпълнява функциите си до избирането на ново правителство.

Не само, че трябва да бъде гласувана и приета оставката, но на този стол трябва да дойде този, който я е внесъл, скочи Георги Свиленски, който попита дали Борисов е внесъл лично оставката. И призова Митева да положи всички усилия - институционални и законни, премиерът да бъде доведен в пленарната зала.

Какво ще се случи, ако тази оставка бъде отхвърлена, попита Тома Биков от ГЕРБ. Той поиска юрист да обясни казуса.

Смешни работи правите. Оставка може да се иска, да се гласува вот на недоверие, може и три пъти да я гласуваме, да дойдем извънредно тук. Ще загубим два часа в глупости, няма да увеличим така авторитета на парламента, каза Биков.

Вие обидихте конституцията и законите на тази страна, оставката трябва да се гласува, не можете да наричате текстовете от конституцията и законите смешни, отсече Мика Зайкова от "Има такъв народ".

Силно се надявам, че няма да започнат различните ПГ да съперничат със "Шоуто на Слави" по създаването на шоу, защото са много неравноправни конкуренти, заяви Татяна Дончева. Този спор бе повдигнат за първи път през 2001 г. от мен и Корнезов. Ние застъпвахме вашата теза, смятайки, че записаното в чл. 111 на конституцията не е достатъчно категорично и еднозначно. Тогава парламентът реши гласуване и тази практика е възпроизведена много пъти. Приемането на оставката според записа на конституцията предполага нарочен акт, а не мълчаливо съгласие, че не се гласува, обясни тя. В новоизбраното Народно събрание Министерският съвет подава оставка, дори мнозинството да е същото, дори правителството да е същото по състав, обясни юристката. И напомни, че създадената практика е да се гласуват тези оставки. За да не превръщаме трибуната в правна лекция и хората да останат с впечатлението, че ще си изнасяме такива. Съдията на мача трябва да бъде незабележим, тогава играта си тече както трябва, не се правят забележки, обясни Дончева.

Точно цитирахте конституцията, който казва, че с приемането на оставката се прекратяват правомощията на МС. Това означава ли, че като я приемем сега, няма да имаме правителство, попита Биков.

Вие сте си в правото да приемете каквото решите, имате достатъчно мнозинство. Ще се види кой е управляващи и опозиция, каза Александър Ненков. Искате да унижите Борисов, ГЕРБ и правителството - добре, направете го. Но вие унижавате и хората, които са им дали пак доверие, предупреди той. И критикува, че хората, които са искали да повишат нивото на парламентаризма и рейтинга му, всъщност не правят това.

Премиерът и министрите са там по волята на конституцията, която ги задължава да изпълняват тази роля и да няма вакуум между едно и друго правителство. Колкото по-бързо направите правителство, толкова по-бързо омразният ви кабинет на Бойко Борисов ще отиде в историята. Така че - стегнете се, направете си кабинет, и Борисов и неговият час по-скоро ще отидат в историята, допълни Ненков.

Митева прекрати дискусията, напомняйки, че проектът за програма се гласува без обсъждането. И обясни, че е дала думата на Каназирева от уважение.

Използвайки процедура по начина на водене, Ненков попита кога е гласувана програмата.

Сега я приемаме, отвърна Митева. Нали сме в началото на заседанието, досега правихме регистрация, допълни шефката на НС. И подложи програмата на гласуване. Първо обяви, че 217 са я подкрепили, което предизвика викове от ГЕРБ. Ще преброим отново, отвърна Митева. И второто събиране на цифрите показа 157 "за".

"В Деня на конституцията първа точка от дневния ни ред е по конституцията и бях много впечатлен от думите на колегата Ненков, че целта на точката е да унижи българския премиер. И понеже е Деня на конституцията, ще кажа - не може български премиер да бъде унижаван, като се вика пред НС, когато трябва да даде отчет пред НС, да даде оставка пред НС. Това трябва да е въпрос на чест за всеки българин", заяви Йордан Цонев от ДПС. "Не е така за сегашния български премиер, както и за голяма част от министрите и депутатите. Защото конституцията повелява, че цялата власт произтича от народа. Тя ни делегира - ние излъчваме изпълнителната власт и я контролираме. И в Деня на конституцията трябва много ясно да заявим, че властта в държавата трябва да се върне в българския парламент", заяви преди гласуването на оставката Йордан Цонев от ДПС. 

Цонев припомни "едни други времена, когато премиер беше един човек, обвиняван в авторитарност - Иван Костов, той беше предупредил, че министър, който си позволи да не отговори на народен представител, да не го приеме, да не се яви, ще му бъде поискана оставката."

Оставката на правителството на Борисов днес не е просто формален юридически акт. Това е един логичен завършек на вредна политика в последните 11 г., на последователна политика, която уби държавността, разгради институциите, остави България на едно от последните места по доходи, заяви соцлидерката Корнелия Нинова.

Тя предупреди, че тази оставка е само пропукване на модела и предстои много работа, за да бъде отстранен напълно този модел от управлението на страната. Напомни, че в предишния мандат червените са внесли 5 вота на недоверие.

Преди да променим конституцията, нека изпълним сегашната, призова Нинова.

Тази оставка е безвъзвратно закъсняла, тя трябваше да бъде подадена миналата година, когато българският народ протестираше, заяви Арман Бабикян от "Изправи се! Мутри вън!". И заяви, че Борисов е трябвало твърде отдавна да се е сетил да си тръгне. Той благодари на хората, които се борили за тази оставка.

Снимка:Агнес Методиева