16-годишният Конър Бедард влезе в историята на канадския хокей (ВИДЕО)

Младежкият отбор на САЩ по хокей на лед получи служебна загуба с 0:1 от Швейцария на Световното заради двама заразени с коронавирус състезатели

Спорт
15:17 - 29 Декември 2021
1495
16-годишният Конър Бедард влезе в историята на канадския хокей (ВИДЕО)

Канада разби с 11:2 тима на Австрия в първия мач между двата отбора на ниво световното първенство за младежи от повече от 40 години насам. В герой за победителите се превърна 16-годишният Конър Бедард, който се разписа 4 пъти и стана най-младият канадски играч в историята, отбелязал четири гола на такъв шампионат.

До момента единственият 16-годишен, който можеше да се похвали с хеттрик на световно за младежи, бе легендата Уейн Грецки, който го направи срещу Чехословакия през далечната 1977 година. Бедард стана световен шампион с Канада и при юношите през май. Във финала тогава Канада победи с 5:3 Русия.

Мейсън Мактавиш добави 2 гола за "кленовите листа", а по един реализираха Кент Джонсън, Лукас Корме, Логан Станковен, Саул Перфети и Маврик Бурк.

За австрийците точни бяха Лукас Нечесан и Матиас Бом.

Канада и Австрия са в група А, като след два изиграни мача водят “кленовите листа”, а след това в класирането са Финландия, Германия, Чехия и Австрия.

Мачът между САЩ и Щвейцария в другата група бе отменен заради два случая на заразени с коронавирус в състава на американците. На янките, които са действащи световни шампиони, бе наложена служебна загуба с 0:1.

По-рано положителен тест за КОВИД-19 даде и капитанът на Швейцария Симон Кнак, който не може да продължи участието си в турнира.

В група B лидер за момента е тимът на Швеция, а след него са САЩ, Русия, Швейцария и Словакия.

Младежкият отбор на САЩ по хокей на лед получи служебна загуба с 0:1 от Швейцария на Световното заради двама заразени с коронавирус състезатели. Също така янките бяха поставени под карантина, която по регламент е 10 дни. Ако се спазят правилата, тимът на САЩ реално трябва да бъде изваден от първенството.

"Изключително сме разочаровани, особено за нашите играчи", каза в изявление генералният мениджър на младежкия национален отбор на САЩ Джон Ванбийсбрук.

"Спазвахме протокола на турнира от самото начало и ще продължим да правим всичко възможно, за да гарантираме на нашите играчи възможността да се състезават на Световното първенство”, добави той.

Отборният карантинен статус ще бъде допълнително оценен, за да се определи дали могат да играят срещу Швеция в сряда.

 
Първоначално бяха положени усилия за отлагане на мача с Швейцария и пренасрочването му за по-късна дата. Календарът обаче е така фиксиран, че подобен вариант се оказа невъзможен. Единствената свободна вечер след изиграването на груповата фаза, е 1 януари, което е Нова година.

Ако бъдат оставени да играят, американците имат още два мача в група В - днес с Швеция и на 31-ви срещу Русия. Въпреки служебното поражение, те могат да се класират за четвъртфиналите, тъй като имат 3 точки. Последният в групата Словакия е без актив.

Дори и при най-лошия сценарий, актуалните световни шампиони САЩ няма да изпаднат, тъй като Международната федерация (IIHF) реши да увеличи групата и да няма изпадащи.