16-те германски провинции поеха отговорност за разхлабване на мерките

Ангела Меркел нареди при 50 нови заразени на 100 000 правилата пак да се затягат

Новини
16:35 - 06 Май 2020
1692
16-те германски провинции поеха отговорност за разхлабване на мерките

Германските федерални провинции са се съгласили да поемат отговорността за разхлабване на рестрикциите, наложени в епидемията, предаде ДПА, цитирана от БТА. 

Договорката е постигната днес по време на видеоконферентен разговор на германския канцлер Ангела Меркел с лидерите на 16-те германски провинции. Съгласно договорката провинциалните власти са се съгласили да обвържат разхлабването на рестрикциите с броя на новите инфекции, което означава, че ако окръг или град регистрират над 50 нови случая на зараза на 100 000 жители през седемдневен период, то провинцията трябва да въведе отново по-строгите рестрикции.

Според запознати източници федералното правителство и провинциалните ръководители са се съгласили да удължат мерките за социална дистанция до 5 юни, но леко да ги облекчат, предаде ДПА.

Според облекчението сега членове на две отделни домакинства ще имат правото да се срещат навън, а досега това не беше разрешено, допълват световните агенции. При тези срещи обаче ще се спазва дистанция между хората от 1,5 метра.

Някои провинции вече въведоха още по-големи облекчения в тази насока. В Бавария се разрешават визити на близки роднини, а в Саксония-Анхалт се разрешава събиране на групи до 5 души, посочва ДПА.

Правителството и представителите на регионалните власти са се договорили и за отваряне на всички магазини, независимо от площта им, предаде ТАСС, като се позова на запознати източници.