160 години ще лежи в затвора в Германия българин

Новини
12:48 - 03 Август 2021
1068
160 години ще лежи в затвора в Германия българин

Бургаският апелативен съд потвърди изпълнение на Европейска заповед за арест спрямо българския гражданин Мехмед Мехмед. Той е издирван във Федерална Република Германия за провеждане на наказателно преследване по шестнайсет престъпления за измама и като част от организирана престъпна група. Това съобщиха от съда в Бургас. Българинът Мехмед може да лежи 160 години в немски затвор.

Европейската заповед за арест е издадена на 1-ви юни 2021 година. Престъпленията, извършени от българския гражданин, са осъществени на територията на град Вилсбибург и са наказуеми с "лишаване от свобода" до десет години за всяко от деянията.

Мехмед, заедно с други лица, се представял за работник в туристически бюра "Транс Туристик" и "Оушън туристик" и предлагал организирани пътувания до Република Турция. По този начини са въведени деветнайсет лица в заблуждение.

Проявявайки доверие, ощетените превеждали по посочената им от обвиняемия банкова сметка парите за пътуванията. Става въпрос за суми между 950 и 2450 евро, без реално тези пътувания да се осъществявали.

Магистрарите в Бургас прецениха, че разследването в Германия е за множество тежки умишлени престъпления с висока степен на обществена опасност и значителни вреди. В решението на Бургаския апелативен съд е посочено, че в случая са налице всички законови предпоставки за допускане изпълнението на Европейската заповед за арест и предаване на Мехмед Мехмед на издаващата заповедта държава.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване и протестиране.