17 000 шестваха в Дюселдорф в подкрепа на палестинците

По-малки демонстрации имаше и в други германски градове

Новини
20:53 - 04 Ноември 2023
4103
17 000 шестваха в Дюселдорф в подкрепа на палестинците

Около седемнадесет хиляди души са се включили в пропалестинска демонстрация в германския град Дюселдорф днес, предаде ДПА, като се позова на данни от немската полиция. По предварителни данни са се очаквали едва хиляда протестиращи, чиито имена са присъствали в подписка.

Полицията информира, че се е наложило да се намеси само в епизодични случаи. Полицейски говорител обяви в късния следобед, че демонстрацията като цяло протича спокойно.

Поради неочаквано големия брой участници маршрутът на шествието на протестиращите през центъра на града е бил съкратен, посочва ДПА. Участниците в митинга са имали сборен пункт на брега на река Рейн за последен протестен тур.

ДПА предава още, че не повече от 400 души са се събрали в подкрепа на палестинците в ивицата Газа в град Мюнстер, също като Дюселдорф в западната част на Германия. Там са задържани четирима души, като в скандиранията на двама от демонстрантите срещу Израел е имало забранени от закона думи, посочва агенцията.

Освен това органите на реда са наложили десет глоби, защото демонстранти са носели плакати и са раздавали пропагандни материали, съдържащи език на омразата.

Протестиращите в подкрепа на палестинците пред централната железопътна гара в друг германски град - Дуисбург, са били малко над сто, допълва ДПА.