17 г. ад: Чернокож работи в кръчма като пленник

Жертвата е с умствена изостаналост, „робовладелецът“ отиде в затвора

Новини
09:45 - 09 Ноември 2019
2689
17 г. ад: Чернокож работи в кръчма като пленник

Потресаващ случай на съвременно робство в САЩ. Чернокож американец е бил държан в плен в продължение на 17 години, бит с камшик, измъчван и принуждаван да работи от мениджър на ресторант.

Управителят на заведението затворил чернокожия мъж и го принуждавал да работи 100 часа седмично. Афроамериканецът е с увреждания и е бил подложен на огромен тормоз от страна на Боби Едуардс.

Жертвата е Джон Кристофър Смит. Той е с умствена изостаналост. Бил взет на работа в кафенето на семейство Едуардс още през далечната 1996 г. Тогава бил едва 12-годишен.

В началото трудът му бил платен. После обаче мениджър на семейния бизнес станал Боби Едуардс, който започнал да го тормози. Джон не се разбирал единствено с него от цялото семейство, разказва потърпевшия пред американските медии.

„Робовладелецът“ вече е в пандиза

Едуардс се отнасял с него отвратително. Принудил го да живее в малка стая зад заведението, а според свидетелски показания имало случаи, в които белият американец потапял метални пръчки във вряла вода и след това ги опирал в кожата на чернокожия.

За случилото се сигнализирал клиент. Един ден Джанийн Кейнс отишла да обядва. Джон оставил някаква храна на бара и се наклонил леко. Тогава жената забелязала белег на врата му.

Едуардс е бил обвинен в трудова експлоатация и се е признал за виновен. Съдът е постановил той да прекара 10 години зад решетките и да плати обезщетение в размер на 272 952 долара.