17 г. след убийството на Жоро Илиев килърът не е разкрит

Босът на ВИС-2 гръмнат от снайперист на 25 август 2005 г. в Слънчев бряг

Новини
17:26 - 25 Август 2022
33535
17 г. след убийството на Жоро Илиев килърът не е разкрит

Днес се навършват 17 г. от убийството на шефа на ВИС-2 Георги Илиев, определян приживе като един от големите босове на родната мафия. Жоро Илиев е застрелян на 25 август 2005 г. от снайперист в курортния комплекс Слънчев бряг, докато празнува в заведението си „Буда бар“ победата на футболния си отбор „Локомотив“ (Пловдив) над сръбския „ОФК Београд“.

Цели 17 г. мафиотската екзекуция на Георги Илиев остава неразкрита, а с убийството му е сложен официален край на крими групировката ВИС-2. Борецът от Кюстендил умира в 23,12 часа вечерта на 25 август 2005 г., докато разговаря по телефона с приближения си Емил Наков.

Жоро Илиев е прострелян в сърцето от изстрелян 22-милиметров куршум „Стингър“ с хидрошоков отвор. По-късно ще стане известно, че убиецът е стрелял с рядка пушка тип „флобер“ от храстите на отсрещния хотел „Хризантема“. При огледа криминалистите откриват 2 статива и лазери – уреди, които се използват, за да се фиксира траекторията на куршума. Неизвестния наемник се е подсигурил, като е насочил стативите към двете централни сепарета на „Буда бар“, които са били ползвани само от Жоро Илиев и неговата свита.

Трупът на Георги Илиев, заснет в бургаската морга часове след смъртта му на 25 август 2005 г.

39-годишният Георги Илиев умира почти веднага, след като е прострелян. Охранителите го отвеждат в МБАЛ Бургас за рекордно бързо време – 14 минути, но докторите само констатират смъртта му.

Убиецът на висаджийския бос остава неразкрит, макар в публичното пространство да упорито да се лансира версията, че неговата екзекуция е организирана от пернишкия наркобос Райко Алексиев – Кръвта и Красимир Станчев – Легионера, известен в ъндърграунда като снайперист №1 на мафията. Месеци след убийството на Жоро Илиев, предполагаемият негов килър Райко Кръвта също е застрелян в центъра на Перник. Красимир Станчев – Легионера пък е в неизвестност оттогава и мнозена предполагат, че той също е покойник.

Георги Илиев със съпругата си Мая. Вдовицата усвои лъвския пай от наследството на висаджийския бос.

През 2013 г. тогавашния главен секретар на МВР Светослав Лазаров обявява, че екзекуцията на Георги Илиев, както и на приближения до него лихварски бос Васил Горчев – Кьоравия, е дело на пернишката банда „Килърите“, оглавявана от Васил Василев, баща на Райко Кръвта. Доказателства олаче така и не са намерени и обвинения към пернишките „Килъри“ за убийството на Георги Илиев не са повдигнати.

Жоро Илиев управлява групировката ВИС-2 точно 10 г., след като поема контрола върху нея след убийството на по-големия си брат Васил през пролетта на 1995 г. Екзекуцията на Васил Илиев също остава неразкрита до ден днешен.