1700 лева е средната заплата в университетите

Новини
14:14 - 05 Юни 2019
1589
1700 лева е средната заплата в университетите

Средната брутна заплата в университетите е над 1700 лв. Разликата между най-ниските и най-високите възнаграждения обаче е твърде голяма и може да бъде над 2 пъти. Това разкри образователният министър Красимир Вълчев в интервю за БНР.

„Във висшите училища доминират рентиерските модели на заплащане. Не доминира политиката да привлекат млади преподаватели. Те са избрали разликата между най-високите и най-ниските заплати да бъде цели 2,5 пъти“, заяви образователният министър. Вълчев посочи, че докато с колективния трудов договор при учителите са увеличени минималните работни заплати с цел привличане на млади преподаватели, в университетите възнагражденията се определят на академично нови и доминира политиката на прослужено време.

Просветният министър посочи, че броят на университетите не е основният проблем пред системата на висшето образование. „Проблемът е, че в годините на прехода всички се разраснаха профилно и започнаха да обучават професионални направления, които не са присъщи за техния профил, нямат този капацитет, взимат преподаватели назаем от други висши училища – това, което се опитваме да ограничим. Проблемът е в това, че приемът достигна крайният си предел. Ако преди 30 години се приемаха 30% от завършващите гимназиално образование, през 2016 г. това достигна близо 80%. Сега връщаме назад, но не самоцелно, защото имаме професионални направления, в които имаме недостиг на студенти“, заяви той.

По думите на Вълчев нерационалното търсене на висше образование – търсене само заради самата диплома, е избуяло в социалните, стопанските и правните науки. Това са и професионални направления, в които е намален приемът. За три години местата за студентите са намалели от 58 000 на 43 000. „Настройваме системата за това да работи с по-малко студенти. Преструктурирането не засяга еднакво всички висши училища“, каза той.