18 000 мигранти са пресекли турската граница към Европа

Новини
12:34 - 29 Февруари 2020
1111
18 000 мигранти са пресекли турската граница към Европа

18 000 мигранти са пресекли турската граница към Европа, съобщи днес турският президент Ердоган. Той потвърди, че ще остави границите си отворени заради липсата на подкрепа от Евросъюза. Ердоган е поискал от руския си колега Путин да се отдръпне от Сирия и да остави на Анкара да се справи със сирийското правителство.

Гърция съобщи за 4 000 опита за незаконно влизане в страната и обяви, че изпраща още хора на сухопътните и морските си граници. Гръцката полиция днес отново използва сълзотворен газ.

С опасения, че прозорецът за напускане на Турция ще остане отворен за кратко, някои мигранти побързаха да се възползват и тръгнаха към Гърция и България, пише британският Гардиън.

По-рано Анкара заяви, че отслабва граничния контрол при липса да достатъчна подкрепа за приютяване на мигрантите и пред алтернативата за още един милион бежанци от сирийската провинция Идлиб.

Мигранти тръгнаха по вода от Айваджик в провинция Чанаккале към гръцкия остров Лесбос. Поне една лодка с 50 души е достигнала остров Самос.

Михалис Хрисохоидис, министър на вътрешните работи на Гърция: Нещастни хора се трупат пограниците ни за да влязат с изнудване без документи. Нашият отговор е, че приемаме всички с легални документи, но не можем да допуснем граждани на трети страни без документи.
Гръцкото правителство вече обяви, че тази година очаква 100 000 мигранти при 60 000 за миналата.

Американският представител в ООН призова Русия незабавно да приземи всички бойни самолети в Сирия, а силите на Дамаск да се върнат на позициите, договорени през 2018 г.

Изданието "Политико" отбелязва, че Пентагонът е против инициативата на Държавния департамент за разполагане на ПВО комплекси Пейтриът в Турция.