18-годишен младеж е с коронавирус след абитуриентски бал

Новини
23:35 - 30 Юни 2020, Обновена на: 23:37 - 30 Юни 2020
4419
18-годишен младеж е с коронавирус след абитуриентски бал

Момче на 18 години от град Бяла, област Русе, е прието в Университетската болница "Медика" в крайдунавския град с коронавирусна инфекция. Това съобщиха тази вечер от Областния оперативен щаб в Русе.

Младежът се почувствал зле преди два дни. Имал болки в гърлото, хрема, суха кашлица и повишена температура до 38,5 градуса. След консултация по телефона с личния си лекар бил прегледан от пулмолог в родния си град Бяла. След като PCR-тестът му показал, че е заразен с коронавирус, той бил приет за лечение в УМБАЛ "Медика".

Контактните лица на момчето са поставени под 14-дневна карантина на домашните си адреси в град Бяла, като са им връчени предписания от Регионалната здравна инспекция/РЗИ/ в Русе.

Младежът бил и във Велико Търново. По тази причина са предприети необходимите мерки от РЗИ в Русе за уведомяване на РЗИ във Велико Търново за предприемане на необходимите противоепидемични мерки спрямо останалите хора, с които той е имал контакт.

От Областния оперативен щаб в Русе информират, че към момента пациентът се намира в стабилно състояние, като от Бяла до УМБАЛ "Медика" е транспортиран с линейка.

Така общият брой на заразените с коронавирус от Русенско е 26 души, като 17 от тях са излекувани. Към момента на лечение в двете болници в Русе - в УМБАЛ "Канев" и в УМБАЛ "Медика", се намират общо 18 пациенти - 11 от тях са от Разградско, един е от област Търговище, а шестима са от Русенско.