1,884 млрд. лв. за градски рингове, забавачки и чист въздух в София

Общината ще инвестира 509 млн. лева в столицата тази година

Новини
13:09 - 15 Януари 2021
1468
1,884 млрд. лв. за градски рингове, забавачки и чист въздух в София

1,884 млрд. лв. ще е бюджетът на София през 2021 г. Това е реалистичен бюджет на три стратегически цели - изграждане на ключова инфраструктура, ударно строителство на детски градини и инвестиции в по-чист въздух и по-чист град. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова, която заедно със зам.-кмета по финанси и здравеопазване Дончо Барбалов представи финансовата рамка на София за тази година.

1,375 млрд. са средствата за текущи дейности, в това число и държавно делегираните. Има сериозен ръст на държавно делегираните дейности, които са за увеличаване на заплатите на учителите, социални дейности и за здравеопазване. Предлагаме капиталова програма в размер на 509 млн. лв., като повече от половината от тях - 296,3 млн. лв. са безвъзмездните средствата, които сме привлекли от европейски програми, обясни Фандъкова.

Според нея проектът за бюджет 2021 на София се отличава със стратегически цели и стратегическа инфраструктура. 

"Бюджетът е фокусиран върху краткосрочното постигане на 3 стратегически за мен и за София цели. Първата цел, за която предлагаме и най-голям обем от инвестиции, е изграждане на стратегическата инфраструктура на София. При едно много важно условие – без да намалим, а напротив, увеличавайки спрямо 2020 г., средствата за ремонти в кварталите", подчерта Фандъкова.

140 млн. лв. са предвидени за изграждане на транспортна инфраструктура и реконструкция на трамваен релсов път. Ще продължи работата по изграждането на булевардите „Тодор Каблешков“, „Филип Кутев“, „Източната тангента“, разширението на „Ломско шосе“, ул. „Опълченска“, които са част от вътрешните градски рингове.

"С тях София практически ще има нова транспортна схема и с над 1/3 разтоварен трафик през центъра. Моята лична цел е да изградим тези обекти в следващите няколко години. Знаете, че вчера беше одобрен и инвестиционен заем за изграждане на стратегическата инфраструктура", добави Фандъкова.

Тази година ще се ремонтират бул. „Първа българска армия“, ул. „Кукуш“, тунелът към "Люлин" на бул. „Царица Йоанна“ заедно с трамвайния път, тунелът при НДК и бул. „Скобелев“, ул. „Н. Коперник“ и „Чепинско шосе“.

Най-голямата реконструкция, която ще стартира тази година, е на трамвайното трасе по бул. „Цар Борис III“ – от Съдебната палата до „Княжево“. За него са предвидени 31,6 млн. лв. Част от проекта е и изграждане на нов линеен парк по бул. „Македония“. Очаква се работите да стартират през март, като те ще се извършват на етапи и ще се пуснат автобуси, които да заместват трамвая.

50 млн. лв. се предвиждат за ремонти в кварталите и пътна безопасност. И тази година10 млн. лв. от тях ще отидат директно при районните кметове за изпълнение на техните програми.

Ще стартира и изпълнението на първата част от проекта за изграждане на канализация с европейски средства по програма „Околна среда“. Те са за пречиствателната станция  „Кубратово“ и изграждане на ВиК мрежа  в районите „Витоша“, „Връбница“, „Лозенец“, „Овча купел“, „Сердика“ и Банкя. Предвидени са 30,1 млн. лв. "10 млн. лв. от тях са осигурените от държавата за изграждане на връзката между водопроводите на язовир „Искър“ и язовир „Бели Искър“.

Тези средства осигурих от държавата след като София помогна за осигуряване на вода за Перник. Тази реверсивна връзка е част от стратегическата критична инфраструктура на София, тъй като ще даде възможност за осигуряване на вода за столицата от различни източници", подчерта Фандъкова. Преведени са и средства от държавата за начало на проучвателни дейности са свързване на яз. „Огняново“ с водопроводната мрежа на София.

"Втората стратегическа цел, която трябва да постигнем в кратък срок, е осигуряване на места в детските градини на всички деца от 3 до 6 г. В бюджет 2021 залагаме 65,7 млн. лв. за изграждане, разширение и основни ремонти на детски градини, ясли и училища", подчерта столичният кмет

Заложени са 45 обекта за нови сгради и разширения на детски градини и ясли. Очаква се през 2022 г., когато всички те бъдат завършени, да се открият 185 нови групи в 23 района. 1,6 млн. лв. се планират за проектиране на още 16 нови сгради за детски градини. Над 6 млн. лв. ще се инвестират в изграждане на нови училищни корпуси и основни ремонти в 7 училища. В 2 от тях ще се правят и физкултурни салони - 9-а Френска езикова гимназия и 100 училище в „Сердика“. Предвидени са средства и за проектиране на две нови училища – в „Студентски“ и в „Манастирски ливади“. 1,5 млн. лв. ще отидат за изграждане на модерни училищни тоалетни по програмата „София избира“.

"Третият стратегически приоритет в бюджет 2021 е подобряване на качеството на въздуха и чистотата в града. Общият размер на капиталовите инвестиции, които директно се отразяват на качеството на въздуха е около 200 млн. лв. Става дума за проектите ни за подмяна на старите печки за отопление на домакинствата, инвестиции в метро, електротранспорт, станция и системи за въздуха, увеличени средства за миене и обновяване на паркове", уточни Фандъкова.

12,1 млн. лв. се предвиждат за подмяна на печките на дърва и въглища с климатици, радиатори за газ, топлофициране и пелетни печки. С 24% повече са улиците, които ще се мият тази година.

"Инвестициите в метро и нов електротранспорт са директни инвестиции в по-чист въздух. Осигуряваме 172,5 млн. лв. за довършване на първите участъци от третата линия, нови метровлакове и основен ремонт на стари, доставката на 25 нови трамвая, 82 електробуса и 30 тролея. Една от моите лични каузи за 2021 г., е да гарантирам финансиране за разширенията на метрото към „Подуяне“ и през „Слатина“", подчерта столичният кмет.

4,6 млн. лв. ще се инвестират за изграждане на връзка на район „Люлин“ със Западен парк, довършване на Северен парк и възстановяване на нови зони от Борисова градина. 11,8 млн. лв. се предвиждат за рекултивация на стари депа и подготовка за изграждане на завод за преработка на едрогабаритни отпадъци.

"Преди няколко дни беше обявена и процедурата за избор на изпълнител на третата фаза от инсталацията за битови отпадъци на София. Проектът за изграждане на инсталация за производство на енергия от РДФ, която да се използва за отопление. Това е ключов проект за завършване на интегрираната система за преработка на отпадъци на София и заложените за него средства в бюджета за тази година са 61 млн. лв", каза още Фандъкова.

Като важен акцент в бюджета тя определи и увеличението на инвестициите в улично осветление. Предвиждат се 6,2 млн. лв. С изграждане на ново енергоспестяващо улично осветление в последните 7 г. са спестени 5 млн. лв. от разходите за електричество и поддръжка.

"В година, в която ще продължим да сме изправени пред предизвикателствата на пандемията, залагаме 8 млн. лв. повече в издръжката за дейности в общинското здравеопазване и 16 млн. лв. повече за социални дейности. Това са средства, които се осигуряват през увеличено финансиране от държавния бюджет. През тази година сме предвидили 1 млн. лв., с които да изградим първата общинска детска поликлиника в район „Възраждане“. Това е сравнително малък проект, но важен за родителите и децата на София", подчерта Фандъкова.

10,4 млн. лв. са предвидени за разкриването на 9 нови социални услуги в 2 центъра в районите „Витоша“ и „Нови Искър“ и основни ремонти на други 8.

Тази година трябва да завърши реставрацията на минералната баня в "Банкя" и Центърът за съвременно изкуство в бившата топлоцентралата на НДК. През 2021 г. ще стартира реставрацията на минералната баня в „Овча купел“, като процедурата за изпълнител ще бъде обявена до дни, както и на късноантичния мавзолей в Южния парк. 10,6 млн. лв. ще се инвестират в културна инфраструктура.

4,6 млн. лв. са предвидени за дигитализация. "Пандемията ни показа, колко е важно да можем да предлагаме услуги на гражданите в електронна средства. Първата голяма система, която ще стартира през тази година, е електронна система за кандидатстване в първи клас", добави Фандъкова.

"2020 г. беше година на изпитания, което се отрази на бюджета ни. Намалената икономическа активност и несигурността доведоха до 13,6 млн. лв. по-малко приходи в общинския бюджет спрямо 2019 г., както и до две актуализации. Очаквахме и по-лош резултат, но изпълнението на бюджета за 2020 г. се дължи основно на приходите от местни данъци и основни такси, които софиянци продължиха да плащат и затова искам да им благодаря.

Намалението се дължи на неработещите детски градини, патентния данък на таксиметровите услуги, туристическия данък, отстъпките от такса за тротоарно право и за наеми на общински имоти. Загубите в градския транспорт са най-големи - 48 млн. лв. Предвидили сме увеличение от 4,5 млн. лв., с които да гарантираме изпълнение на ангажиментите ни към водачи, това ще е третата година, в която увеличаваме заплатите. Едновременно с това е много важно транспортните дружества и колегите да осигурят стабилизиращ план за сектора", заяви Фандъкова.

Прогнозата за общинските приходи през 2021 г. е 108 млн. лв. повече за държавно делегирани дейности, 35,5 млн. повече привлечени средства от европейските програми, 56 млн. лв. от инвестиционни заеми и преходен остатък и 22 млн. лв. повече собствени приходи, спрямо първоначалния бюджет за 2020 г.

След двете актуализации през 2020 г. финансовата рамка на София стана 1,68 млрд. лв. Изпълнението на данъчните и неданъчните приходи е 92% от планираното. При данъчните приходи то е 97%. Тук има ръст на приходите от данък сгради -  1,8 млн. лв., от налога върху автомобилите - с 10,6 млн. лв. и от възмездните сделки - над 20 млн. лв.

171 млн. лв. е преходният остатък. От него обаче 50 млн. лв. са средствата от държавните дейности, с които на практика общината не разполага. Реалният размер на средствата, които общината може да преразпределя от остатъка, е 24 млн. лв., подчерта Барбалов.

През 2021 г. общината планира да събере 390,3 млн. лв. от данъци и 380,7 млн. лв. - неданъчни приходи.