19-годишен от Перник разбива коли , за да се повози

Гаменът влудява местните с кражби на автомобили, които изоставя

Новини
18:22 - 30 Май 2019
2535
19-годишен от Перник разбива коли, за да се повози

Районна прокуратура – Перник е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу 19-годишния М.Я. за извършени престъпления – противозаконно отнемане на леки автомобили и последвали от това повреди на превозните средства и изоставянето им без надзор, както и за кражба на чужда вещ.

През нощта на 27 юни 2018 г. обвиняемият Я., заедно със свой приятел, се връщал от езерото в квартал „Калкас“ в Перник. Пред дом на ул. „Голо бърдо“ той видял паркиран лек автомобил пежо и решил да го подкара, за да се повози. Контактният ключ на колата бил на таблото, но обвиняемият не успял да го запали, пишат регионалните медии.

Тогава той разкачил електрическата инсталация на контактния ключ, който при това се счупил. След този неуспешен опит, приятелят на Я. започнал да бута автомобила, в резултат на което обвиняемият успял да го приведе в движение. Когато стигнал с колата до ул. „Рудничар“, обвиняемият свалил акумулаторната му батерия и се прибрал вкъщи, оставяйки пежото без надзор. Впоследствие батерията била предадена в пункт за вторични суровини.

Няколко дни по-късно – на 4 юли, С.Я. се разхождал по ул. „Стефан Караджа“ в Перник, когато забелязал как водач на лек автомобил форд слиза от него и го оставя незаключен. Обвиняемият веднага се насочил към въпросната кола, качил се в нея, счупил панела под волана и извадил ел. инсталацията на контактния ключ. След като подкарал чуждата кола, Я. я управлявал по ул. „Софийско шосе“, където по-късно изоставил возилото.

Същите деяния били извършени от обвиняемия С.Я. през нощта на 31 юли и на 3 август същата година. В първия случай той успял през багажника да проникне в лек автомобил рено, паркиран на ул. „Първи май“ и да го приведе в движение. Впоследствие изставил колата без надзор в кв. „Твърди ливади“ и избягал.

Друго МПС –  хюндай, било отнето от него в пернишкия квартал „Димова махала“. Първоначално той тръгнал с автомобила в посока София, но пътьом се сетил, че няма цигари и се върнал, за да си купи. Пред кафене на ул. „Марина бара“ колата била забелязана от полицейски служители. След като те я последвали, обвиняемият Я. се опитал да избяга като увеличил скоростта на автомобила. Междувременно ударил колата в бордюр на тротоара, при което се спукала задната дясна гума и я оставил без надзор.

Общата стойност на причинените от С.Я. повреди на противозаконно отнетите от него четири леки автомобила възлиза на 500 лева. Предстои делото срещу обвиняемия Я., който е осъждан, да продължи в съда.