2-часов маратон на Денков и Габриел: 56% от програмата е изпълнена

Премиерът в оставка и бъдещият министър-председател декларираха, че остават заедно

Новини
16:22 - 08 Март 2024
1524
2-часов маратон на Денков и Габриел: 56% от програмата е изпълнена

Над 2 часа продължи пресконференцията, на която премиерът Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел направиха отчет на свършеното от правителството за първите 9 месеца от неговото управление. От думите им се разбра, че 56% от управленската програма е изпълнена, част от нея дори предсрочно, а при "стегнат и правилен преход" в рамките на следващите 9 месеца, ако ротацията бъде успешна, управленската програма може да бъде изпълнена изцяло.

Денков и Габриел използваха повода, за да благодарят публично един на друг за съвместната работа. Денков специално изрази задоволството си, че именно тя ще бъде начело на преговорния екип на ГЕРБ в предстоящите събота и неделя разговори, защото по думите му "веднага може да влезем в същината на спорните въпроси". Габриел от своя страна му благодари, че е запазил конструктивния тон и увери, че въпреки трудностите "остават заедно".

Тъкмо вицепремиерът започна изявлението си с припомняне на трудните преговори между ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България", сложили началото на кабинета "Денков - Габриел" като заяви, че благодарение на демонстрираното "лидерство, далновидност и умение за поемане на отговорност" е сложен край на политическата нестабилност.

"Важно е да си припомняме тези обстоятелства, защото видяхме колко много може да постигнем дори само за няколко месеца, ако обединим усилия. Обединените усилия раждат по-устойчиви резултати, откритият диалог е най-доброто за преодоляване на различията", подчерта тя.

На самите постижения на кабинета бяха отделени не повече 15 минути, като основните акценти в тях бяха изброени в 10-минутно видео, излъчено за представителите на медиите. На министрите пък бе дадена възможност вместо да отчетат свършеното до тук, да представят стратегическите си приоритети за следващия управленски период.

От изявленията на Денков и Габриел не стана напълно ясно дали и какви имат забележки имат към работата на министрите като премиерът единствено посочи, че има задачи, по които има забавяне, но го оправда с обективни причини като законодателни процеси, процесите на европейско ниво и съгласувателни процедури между отделните ведомства. Вицепремиерът от своя страна също отказа да навлезе в конкретика: "смятам, че на този етап това, което е важно е да продължим да бъдем съгласни върху принципите, механизма, приоритетите и след това да стигнем до персоналния състав. Следващите два дни ще бъдат ключови за преговорите. Ще остана вярна на правилото, че мълчанието е злато, за да си дадем шанс на преговорите", отговори Габриел.

Снимка: Агнес Методиева