2 години затвор и 5 бона глоба за горене на гуми и парцали

Новини
07:53 - 10 Декември 2019
2227
2 години затвор и 5 бона глоба за горене на гуми и парцали

Затвор до 2 години и глоба в размер от 2000 до 5000 лeва - това са  санкциите, които предвиждат промените на Наказателния кодекс за изгаряне на големи количества отпадъчни масла, нефтопродукти, каучук, пластмаса и текстил.

Това предложение ще внесат днес депутати от ГЕРБ заради замърсяването на въздуха в София и други големи градове в страната.

За по-леки нарушения е предвидено наказание до 1000 лв. и пробация. Друго предложение за промяна е по сигнал, с решение на съда, да могат да се правят проверки и по домовете, дали се изгарят отпадъци за отопление.

"В момента има административни санкции. Общината постоянно извършва проверки, но те обхващат само тези, които са хванати навън да горят нерегламентирани отпадъци. Идеята ни в законопроекта е когато това се инкриминира, с решение на съд, да се направи проверка.

Да не се хванат само тези, които горят гуми навън, но и тези, които го правят вкъщи", заявява за "24 часа" депутатът от ГЕРБ Александър Ненков, който е сред вносителите на предложенията.

И до този момент е инкриминирано изгарянето на отпадъци, но само при много тежки случаи, когато деянието доведе до тежки телесни повреди или дори смърт. 

В същото време, социалните мрежи прегряха от коментари, че дори да има сериозни глоби, няма как ромите, които основно горят битови отпадъци в столичните квартали "Факултета" и "Красна поляна" да бъдат принудени да ги платят и положението едва ли ще се промени с високи глоби. Такова мнение изразиха от ДСБ, след като столичният кмет Йорданка Фандъкова вчера предупреди за планираните мерки.