2 млн. германци се редят ежедневно за безплатен обяд

13 милиона човека са засегнати от бедността в страната или са пряко застрашени от нея.

Новини
10:44 - 27 Август 2023
3746
2 млн. германци се редят ежедневно за безплатен обяд

В Германия все повече хора са зависими от социалните кухни в страната. През тази година обаче хранителните дарения са намалели почти наполовина. В най-гъсто населената провинция - Северен Рейн-Вестфалия, една трета от социални кухни са наложили ограничения при допускането на нуждаещи се. Подобни мерки обмислят и в Бавария.

В Северен Рейн-Вестфалия броят на нуждаещите се е увеличил от 350 000 на 600 000 души. Като основна причина за това се посочва избухването на войната в Украйна, предава НОВА.

В Германия се налага и друга практика - супермаркетите продават с големи отстъпки стоките с изтичащ срок на годност, вместо да ги дарят на социалните кухни. Освен това, при поръчките на стоки магазините все по-често се напасват към търсенето, като правят по-точни сметки и така продукт, който да бъде дарен почти не остава. Ака даренията на храна вече са намалели с около 50% през тази година.

Хранителните банки срещат и конкуренция в лицето на различни инциативи като тези за споделяне на храна. При тях излишните продукти се събират с цел опазване на околната среда и се даряват на всеки желаещ, без да се проверяват доходите му.

Броят на помагащите доброволци в социалните кухни остава непроменен, но предвид увеличената нужда, те са на предела на силите си, каза говорител на Федералната асоциация на хранителните банки.

Социалните кухни в Германия водят началото си отпреди 30 години и започват като социален проект срещу бедността. Без тези малко над 960 хранителни банки в страната много хора нямаше да знаят откъде да получат храната си.

Над 2 милиона души редовно се редят на опашка в пунктовете за раздаване на храна. 13 милиона човека в Германия са засегнати от бедност или са пряко застрашени от нея. Затова зачестяват и призивите за по-сериозна помощ от държавата за хранителние банки. А някои от тях се обърнаха с апел и към обикновените хора – да си подпомагат с дарения.