20 000 туристи по-малко по Южното Черноморие

Спадът е заради нерешени инфраструктурни проблеми и недостиг на обслужващ персонал

Новини
14:31 - 28 Юни 2019
2657
20 000 туристи по-малко по Южното Черноморие

Специалисти от Бургаската регионална туристическа камара са направили анализ на туристическия сезон на база на туристите, които са пристигнали на Летище Бургас през месец май 2019 г.

Цифрите са сравнени с месец май миналата година. Отчита се спад от 25,60%, който в цифри възлиза на 20 839 души чуждестранни летовници по-малко. Ръст обаче, бележат пазарите с Англия – 22%, Естония – 50%, Ирландия – 22%, Русия – 13, Украйна – 84%, съобщава Actualno.com. 

По-малко са туристите дошли тази година от Белгия – 30%, Дания – 26%, Финландия – 29%, Германия - 18%, Латвия – 14% Словакия – 13%. Същото се отнася за Швеция, Израел, Норвегия и Нидерландия.

Други отрицателни тенденции на туристическия пазар за месец май, са изместените леглови резервации от април за май и юни, което скъсява туристическия сезон. От камарата смятат, че причините за това са различни.

Сред важните предпоставки за спада са нерешени инфраструктурни проблеми, сигурността на туристите не е на нужното ниво, въпросът с обслужващия персонал не е решен, както и проблемният автобусен транспорт.

Специалистите препоръчват да се работи в посока подобряване на онлайн резервациите, качеството на обслужването на туристите, обогатяването на ол инклузива и други. Важно според тях е и подобряването на работата по изучаване политиката на конкурентите.